С предложения като преизчисляване на пенсии и премахване на подоходния

...
С предложения като преизчисляване на пенсии и премахване на подоходния
Коментари Харесай

Гьоков: Борисов си купува още малко време със социални обещания


С оферти като преизчисляване на пенсии и унищожаване на подоходния аршин за разпределяне на детски надбавки Борисов си купува още малко време и успокоение, изплаща си време от митингите, предизвести пред Радио „ Фокус “ депутатът от Българска социалистическа партия Георги Гьоков.

Той бе безапелационен, че с сходни оферти няма по какъв начин ръководещите да не бъдат обвинени в популизъм. След 12 години и отхвърлени стотици предложение на Българска социалистическа партия, в този момент се сетиха да припознаят още веднъж нашето предложение за унищожаване на подоходния аршин, акцентира социалистът. Въпросът е сериозен и по този начин хвърлен в общественото пространство от обществения министър, е популизъм, добави той.

Когато чуя за обществени предложение от ГЕРБ и ми излиза наяве, че идват избори или някой има проблеми в ръководството, разяснява още Георги Гьоков.

По думите му концепцията всички деца в България да получават детски не е нова и изхожда от правилото, че всички деца са равни и би трябвало да получават добавки, без значение от приходите на родителите. До 2002г. всички деца получаваха такива надбавки. Друг е въпросът с размера на надбавките, за който не се приказва в анонса на обществения министър. Те остават на същите равнища, просто се уголемява обсегът им, изясни Гьоков.

Българска социалистическа партия би подкрепила една сходна концепция, това е била и нашата концепция обратно в годините, само че ние имаме по-добро предложение. Не е обикновено, когато раздаваш помощи да бъдат подпомагани всички. Още в предизборния вид на нашата стратегия предложихме приспадане по 50лв. за всяко дете от налога общ приход. Това е надалеч по-работещо и по-смислено предложение, изясни той. Гьоков сподели още, че Деница Сачева е оповестила концепцията си, само че не е загатнала от кое място ще се получават тези пари. По думите му родителите ще би трябвало да висят по опашки пред дирекция “Социално подкрепяне “, защото там се подават заявките.

Демографската рецесия в България е надълбоко засегнала обществото ни. Едва ли 40лв. на хора, които така и така имат по-сериозен приход, ще ги накара да раждат повече деца. Ако в действителност са чисти помислите на ръководещите, а аз не мисля по този начин, тези ограничения щяха досега да са изчистени, да са сложни и да са добре работещи. Демографската рецесия няма да се реши единствено с надбавките за децата, разяснява депутатът от левицата.

По думите му ГЕРБ не е належащо да одобряват безусловно всички оферти на Българска социалистическа партия, само че е належащо най-малко да се вслушват в тях и да ги дебатират, а не да се отхвърлят още в зала.

Протестиращите са съществено количество, което тормози Борисов и го кара да прави промени като тези с пенсиите. ГЕРБ са обществено нечувствителни и за три мандата ръководство не съумяха да сътворят нищо читаво работещо в обществената сфера. Като се стартира от децата, възрастните, пенсионерите, хората с увреждания, бедните, обществено изключените- все провали. Провали има и в законодателната сфера, включително Законът за обществените услуги, Законът за хората с увреждания, Законът за персоналната помощ, възмутено разяснява социалистът.

Предложението за тези 50лв. върху пенсиите е закъсняло. На едни тази добавка е извънредно нужна, а за други са жълти стотинки. Затова ние настояваме от 2017г. за преизчисляване на пенсиите, съобщи той. По думите му това, което прави Борисов, е пазаруване на време за държавното управление и мятане на прахуляк в очите на пенсионерите.

Според социалиста оптималният застрахователен приход би трябвало да се вдигне, само че сходни увеличавания не се вършат в рецесия, а ние сме точно в такава.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР