С празнична литургия за Рождество Христово днес бе отбелязан храмовият

...
С празнична литургия за Рождество Христово днес бе отбелязан храмовият
Коментари Харесай

Гешев от Желязната църква в Истанбул: Да загърбим омразата един към друг и да се сплотим

С празнична литургия за Рождество Христово през днешния ден бе маркиран храмовият празник на българската черква " Свети Стефан ", наричана Желязната черква, на брега на Златния рог в Истанбул.

" Надявам се ние българите да загърбим омразата един към различен, да се сплотим, да се сетим, че съединението прави силата и поисквам по-често да използваме думи като " родина " и " татковина ". Желая здраве и берекет на всички българи и разцвет на нашето родно място България! " Това сподели основният прокурор Иван Гешев, който участва на службата в Желязната черква в Истанбул. В храма " Св. Стефан " за първи път след дълъг ремонт се отслужва Рождественска литургия.

Храмът, който е най-ценният монумент на българското духовно и културно-историческо завещание в Турция, през тази година навърши 123 години.

" Това е един знак на българския дух, с помощта на който българският народ е оживял през вековете " - по този начин Гешев изясни наличието си на службата, отслужена от старозагорския митрополит Киприан в съслужение с представител на вселенската патриаршия.

" За страдание огромната част беше на гръцки и не можах да я схвана. Надявам се по-често да има служби в този дирек на българщината и те да са на църковнославянски ", разяснява Гешев пред.

Службата се води от Старозагорския митрополит Киприян и митрополит Емануил от Вселенската патриаршия. Заради присъединяване на представителя на Вселенската патриаршия огромна част от службата обаче беше на гръцки език.

Пред Българска национална телевизия българският консул Васил Вълчев също съобщи, че се надява службите в българските църкви зад граница да се водят главно на черковнославянски език.

" Българската страна поддържа и продължава да поддържа цариградските българи ", посочи още Вълчев.

Това е първата такава работа след началото на пандемията. Литургията за следващ път стана мотив общността на Цариградските българи да се събере за празника.

Подчертавайки, че светата литургия е била извънредно въздействаща, митрополит Киприан съобщи пред Българска телеграфна агенция: " Богослуженията са плодородни, когато има единение във вярата, единение в любовта, истината и вярата и точно тогава православната черква може да бъде мощна и постоянно ще бъде мощна ".

В празничната литургия участваха българи в Истанбул, архитектката Фикрие Булунмаз, по чийто план бе реставрирана Желязната черква преди 3 години, посетители от България и от Истанбул.

Прочетено бе приветствено обръщение от президента Румен Радев до сънародниците от общността на българите в Истанбул.

" Храмът " Свети Стефан " е освен място за черкуване. Той е и ярък знак на нашата история и свидно място за поклонение. Бих желал да ви поздравя за положените от Вас старания през изминаващата 2021 година за предпазване на българския дух и обичаи, за запазване на българското културно-историческо завещание, като ви убеждавам, че българската страна и в бъдеще ще продължи да поддържа нашите сънародници в Истанбул ", се показва в посланието.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР