С появата на Chat GPT темата за изкуствения интелект (ИИ

...
С появата на Chat GPT темата за изкуствения интелект (ИИ
Коментари Харесай

Експерти: Изкуственият интелект няма да замени журналистите с критично мислене, той няма етика

С появяването на Chat GPT тематиката за изкуствения разсъдък (ИИ или AI от Artificial intelligence) придоби още по-голяма новост през последната година, а с това се появиха и страхове дали изкуственият разсъдък ще отнеме работата на хората.

Компанията " Мета ", притежател на обществените мрежи " Facebook " и " Инстаграм ", се готви да пусне още през септември основани на ИИ чатботове, които да имитират разнообразни човешки характери. В края на юли стана известно, че " Google " изследва потреблението на принадлежности за изкуствен интелект за писане на нови публикации и е в развой на диалози с издатели за потреблението на принадлежности, които да подкрепят публицистите. За това, че ИИ може да е от помощ на публицистите заприказва и специалистът по цифрови закононарушения Иса Али, която прикани публицистите да възприемат изкуствения разсъдък, с цел да бъдат по-ефективни в медиите.

Ще останат ли публицистите без работа след навлизането на ИИ и езикови модели като Chat GPT и по какъв начин ще се промени работата на медиите - Българска телеграфна агенция потърси отговорите на тези въпроси през погледа на футуролога и доцент в Института по философия и социология към Българска академия на науките Мариана Тодорова и журналиста Иван Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ).

Изкуственият разсъдък се употребява в медиите повече от десетилетие, само че тематиката закупи по-голяма новост поради езикови модели като Chat GPT, изясни Мариана Тодорова. Според нея ИИ е трансформирал метода, по който действат медиите, тяхното наличие и това по какъв начин се възприемат като канал за връзка от хората. Опасенията, че публицисти ще изгубят работата си, идват на фона на рецесия в медиите, която следим в последните две десетилетия, уточни Иван Радев. Според него ИИ въздейства на ежедневната работа на публицистите и на всички, които правят сходен вид активност.

Журналистите би трябвало да търсят новаторски метод, сериозно мислене и разбори - това, което ИИ не може да прави, тъй като няма схващане, сподели Тодорова и добави, че ИИ ще има потребност от контрол. ИИ няма човешката нравственос и не може да прави преценки, основани на етични правила, които един човек би могъл да направи, счита и Радев.

Изкуственият разсъдък няма да лишава работа, само че ще постанова преквалификация

Не единствено в журналистическата, само че и в редица други специалности, наклонността постоянно е към внезапни преквалификации и надграждане с нови умения, съобщи Мариана Тодорова. Все още виждаме, че този вид изкуствен интелект не е идеален и позволява доста неточности. Човешкият надзор и контрол ще бъде необходим, сподели тя. Според нея хората би трябвало да живеят с настройката, че ще учат през целия си живот. Трябва да усъвършенстват уменията и да ги актуализират на две-три години, счита тя.

Има специалности обаче, които неизбежно ще изчезнат - да вземем за пример текстописец, охранител, касиер и други Тези действия могат напълно да бъдат автоматизирани и роботизирани, сподели Тодорова. За всички други ще се изисква надграждане, емпатия, състрадание. За публицистите тематиката за дехуманизацията ще бъде доста значима. Важен ще е въпросът по какъв начин да поддържаме хората ментално и душевен да се приспособяват към новите промени. Журналистите могат да оказват помощ да се запълни салдото и да не се изпадне в тази прекаленост, разяснява Тодорова.

Възходът на цифровите и на обществените медии и платформи направи по този начин, че редакциите прекалено много се свиха и доста публицисти изгубиха работата си. Те бяха принудени да се насочат към други специалности и това най-много се вижда при печатните медии, изясни Радев. Според него ИИ породи същите страхове, че ще се следи още по-голямо стесняване на редакциите.

ИИ няма човешката нравственос и не може да прави преценки, основани на етични правила, счита Радев. Според него това е сериозен проблем, на който към момента няма еднопосочен и безапелационен отговор какво в действителност ще се случи. Другият аспект, в който отново има страхове, е обвързван с разпространяването на дезинформация, тъй като обществените мрежи, вършат по този начин, че дезинформацията да може да се популяризира доста бързо, уточни той. По думите му ИИ би разрешил замяната на фермите за тролове, където се заплаща на хора да пишат стотици, хиляди мнения дневно.

Изкуственият разсъдък и трансформацията на медиите

Изкуственият разсъдък, наред с рисковете, основава доста благоприятни условия да бъде употребен за положително, за това да се прави доста повече и по-качествена работа, сподели Радев. Например, може да оказва помощ за по-бърза обработка на бази данни. ИИ, както може да служи, с цел да подкрепи тези, които основават дезинформация, той по този начин може да послужи и за нейното откриване, счита Радев. Има приложения, които демонстрират дали даден текст и материал е основан от човек или от изкуствен интелект. Могат да покажат и дали е основан от изкуствен интелект и след това е перифразиран от човек, т.е. каква човешка интервенция има по-късно в него, сподели още той.

Някои от приложенията, които генерират наличие, се оправят сносно със съставянето на текст. Доколко е меродавен е различен въпрос, защото на множеството от тях не им е сложено като задача да бъдат достоверни. Справят се сносно с генериране на наличие, което прилича основаното от човек. ИИ може да го направи доста по-бързо, сподели Иван Радев. Социалните медии преобразиха метода, по който хората използват информация, по който информацията доближава до хората, разяснява той. Алгоритмите направиха по този начин, че те самите да сортират наличието, което да доближава до хората.

Съдържанието, което е атрактивно за хората, към този момент се дефинира от самите логаритми, защото те целят посредством нашето наличие да доставят на потребителите реклами и да печелят от тях, сподели и Мариана Тодорова. Според нея това неизбежно въздейства на информацията, която се търси, по какъв начин я откриваме и какво излиза като първи заглавия при търсенето в Google. По думите ѝ това трансформира самата същина на информацията. На напред във времето излизат по-атрактивни, по-скандални заглавия, монополизира се информацията. Изчезват типични жанрове като аналитично предаване, дискусионно предаване, проверяваща публицистика и други, сподели Тодорова.

Хората насочват вниманието си към по-кратка и съдържателна информация и информиране единствено от заглавие, сподели още тя. Това е заложено от самото битие на обществените медии, чиято поява води отчасти до това, че всеки човек би могъл да сътвори своя самостоятелна, персонална медия, собствен канал за връзка, изясни футурологът.

Друга огромна промяна ще пристигна с компании, които към този момент пишат наличие и изместват метода, по който Google и Уикипедия употребяват информация, счита Тодорова. Хората, които се предоверяват на потреблението на Chat GPT и не ревизират източниците, няма да извървяват дългия път на инспекция на една информация и ще употребяват тази синтезирана информация наготово. Освен че това ще има директен резултат върху медиите, всички публицисти, които се занимават със основаване на нормално наличие, без сериозен разбор и рефлекси, ще бъдат освободени, счита тя.

От друга страна, виждаме противоположния резултат - от това, че информацията е синтезирана, залязоха доста престижи. Това предизвика основаването на характерни подкасти, които да задоволят потребността на хора, които към момента имат нужда от по-специфично наличие и не го получават, изясни Тодорова.

Авторските права

Любопитен е и въпросът за авторските права за наличието, основано от изкуствен интелект. Никоя компания, която има такава платформа за генеративен изкуствен интелект, който основава наличие, не претендира за авторски права върху него, изясни Иван Радев. По думите му това е, тъй като всяко наличие върви с избран вид отговорност и те доста добре си дават сметка, че може ИИ да се употребява и за положително, и за неприятно, и по-късно да има искания, в случай че се употребява за неприятно, сподели още той.

Модели като Chat GPT основават много погрешно наличие и цитират неправилни източници, които не съществуват. Те са програмирани постоянно да задоволят потребителя, разяснява Тодорова. Според нея това ще докара до доста подправени вести, подправяне на историята, прилагане на Chat GPT 3 и 4 за тролове и интервенция в избори. Тук е шансът на обичайните медии да се възродят, съобщи тя.

Има ли предел изкуственият разсъдък?

Има специалисти, които считат, че езиковите модели са достигнали своя предел и спад, сподели Мариана Тодорова. Други считат, че ще се подобрят неведнъж. Особено в случай че се появи така наречен общоприет изкуствен интелект, който да регистрира детайли на схващане и воля, само че не може да се каже еднопосочно дали ще се случи или не, изясни футурологът.

Безспорно постоянно ще има промяна при софтуерните скокове, които човечеството доближава, а тя е придружена със боязън, сподели Иван Радев. По думите му въвеждането на избран вид машини трансформира радикално промишленостите, само че хората не остават без работа, просто стартират да работят различен вид специалности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР