С повечето си свои идеи неведнъж новите властимащи показват своя

...
С повечето си свои идеи неведнъж новите властимащи показват своя
Коментари Харесай

ВМРО: Премахването на личните лекари ще ни върне 33 г. назад във времето на комунизма

" С множеството си свои хрумвания нееднократно новите властимащи демонстрират своя поклон и користолюбие към дните преди 10 ноември 1989 година "

Премахването на персоналните лекари ще ни върне 33 година обратно във времето на комунизма, пишат Вътрешна македонска революционна организация в позиция по отношение на разразилата се полемика към концепцията на здравното министерство да бъде отстранена фигурата на персоналния доктор от здравната система на България. За нас това е меко казано недообмислена стъпка, която действително ще лиши от доболнична помощ така и така хронично болното население на страната ни.

Предложението на „ Продължаваме промяната “ в този му тип цели връщане на поликлиниките като опция и съставен елемент на доболничната помощ, което е доста озадачаващо. С множеството си свои хрумвания нееднократно новите властимащи демонстрират своя поклон и користолюбие към дните преди 10 ноември 1989 година Необяснима носталгия към интервал, който е извънредно време да осъзнаят, че от дълго време е отминал и няма място в съвремието на европейска страна. Подобни популистки ограничения са несъответстващи и лишени от логическа мисъл, та даже и единствено от ПР позиция, целяща „ глезене “ на носталгичната нотка към отминалата комунистическа реалност, когато „ всички имаха всичко “, само че действително никой нямаше нищо.

Ето за какво, по отношение на медийно популяризираните планове за премахването на персоналните лекари и възобновяване на поликлиниките по модела на опазване на здравето в комунистическа България, за нас от Вътрешна македонска революционна организация е значимо да зададем няколко съществени въпроса, а точно:

1. Доколко тази неаргументирана с ясни претекстове смяна е била разисквана с здравното съсловие и в частност с лекарите по обща медицина, които съставляват най-многобройното съсловие на лекарите в България?

Несъмнено визираната концепция фундаментално ще засегне структурата на първичната здравна помощ, осигуряваща своевременен и съответен достъп на жителите до качествена здравна помощ.

Тази смяна е директно обвързвана с цялостна метаморфоза и смяна на доболничната помощ, което от своя страна е един времеемък развой, без явен небосвод за реализиране и без ясна визия за нейната действителна успеваемост.

Към сегашния миг доболничната помощ в България подсигурява съответно нужните здравни потребности на популацията, като пациентът има достъп и право на избор по отношение на лекуващ доктор, диагностика и извършено лекуване.

2. Коя съвременна здравна система няма експерти по обща медицина?

Не инцидентно в тактиките за развиване на опазването на здравето персоналните лекари са отъждествявани с термина „ gatekeepers “, явявайки се пазачи на стабилността на здравната система и самобитен филтър за пресяване на пациентите на база техните болести, потребност от профилирана здравна помощ и спецификата на всеки обособен случай.

Ролята на общопрактикуващия доктор е основополагаща в фамилното и детско опазване на здравето и не трябва да бъде никога подценявана. Доверието на пациента към лекаря се построява с години и коства голям труд, обвързван с високо равнище на професионализъм и емпатия от страна на персоналните лекари.

3. Подобен опит да се заобиколят персоналните лекари няма ли да докара до детонация на разноските без възстановяване на здравето?

Тиражираната в медиите концепция за смяна в опазването на здравето е неаргументирана, голословна и липсват ясни претекстове, както и икономическа аргументация на изгодите от нея със съответните финансови разбори. Тази концепция слага под риск цялата система на доболничното опазване на здравето с риск от пораждане на недофинансиране на бранша и повсеместен колапс на здравната ни система. Управляващите следва да са наясно, че доболничната помощ е крайъгълен камък и стожер на цялата здравна система, явявайки се основата на здравно-социалния айсберг.

Пациентите не са длъжни и имат нужната дълбочина на знание по отношение на това какво е най-хубаво за тях като диагностика и лекуване и разчитат на лекаря като персона, на която да доверят своето здраве и лекуването на своето заболяване. Това е основополагаща аксиома за качествено и съответно лекуване и реализиране на най-хубави лечебни резултати. Връзката сред лекаря и пациента е основна в процеса на създаване на доверие и реализиране на мечтаните резултати, а визитата при експерт по персонална преценка на пациента може да крие опасности за неговото здраве и живот. И точно в това се състои построената симбиоза в отношението сред персоналния доктор и пациент.

4. Съобразена ли е тази концепция за смяна с настоящите здравни тактики на СЗО по отношение на развиването и възстановяване на опазването на здравето?

Малко прочут факт за ръководещите от Политическа партия „ Продължаваме промяната “, който акцентира тяхното непознаване на материята в дълбочина, е, че на конференция, проведена от СЗО и УНИЦЕФ през 1978 в Алма-Ата, категорично е направена настояща и към сегашния миг, декларация, която категорично акцентира значимостта на първичната здравна помощ, като тактика за реализиране на по-добро опазване на здравето на популацията. Благодарение на този акт, през днешния ден в развитите страни над 90% от медицинските действия могат да се поемат от персоналните лекари.

Всички тези сложени въпроси и подозрения нямат явен отговор към сегашния миг, а концепцията за смяна на системата на доболничната помощ е неаргументирана и голословна откъм правомерност, целенасоченост и предстоящи здравни и стопански резултати.

В обществото ни остава чувство, че ръководещите демонстрират очевидно непознаване на материята, както и ролята на общопрактикуващия доктор в една модерна здравна система, а точно да се явяват връзка сред здравната система и пациента посредством основаването на здраво доверие и емпатия към обособения пациент, неговото фамилията и средата.

Личните лекари лекуват индивида, а освен неговата болест, колкото и в детайли тя да е разказана в здравното му електронно досие. Електронното досие към сегашния миг е платформа, която е без обозрим небосвод, без ясно дефинирани действителни изгоди и успеваемост.

Съдържанието на тази платформа към сегашния миг буди повече подозрение и въпроси, в сравнение с е дала действителни отговори. От своя страна главната обосновка в интерес на визираната смяна е точно тази занапред идна за внедряване платформа, с неразбираеми краен резултат и на практика триумф.

Обявените планове от страна на ръководещата партия „ Продължаваме промяната “ провокират ужас и отвращение измежду общопрактикуващите лекари и техните пациенти.

Несъмнено в първичната здравна помощ има проблеми. Но препоръчаните решения опонират на съществени правила на специалността „ Обща медицина “, които са дефинирани от европейските и международните организации на фамилните лекари.

Повече от 20 години старания за одобряване на лекарите в първичната здравна помощ биха били заличени с лека ръка в следващата недомислена промяна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР