С посредничеството на държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен тази

...
С посредничеството на държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен тази
Коментари Харесай

Отварят граничния пункт между Газа и Египет

С посредничеството на държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен тази заран в 9 часа ще бъде открит единственият контролно-пропусквателен пункт на границата сред Египет и бранша Газа.

 

контролно-пропусквателен пункт “Рафах ” бе затворено при започване на спора от египетска страна, защото страната не е подготвена за огромна мигрантска вълна.

 

“Рафах ” бе ударен и от израелска бомба, която нанесе проваляне по част от пункта.

 

Пред КПП-то се образува голяма километрична опашка от камиони, които се пробват да вкарат в Газа хуманитарна помощ - в този момент тя ще успее да влезе в линията.

 

 

Оттам обаче няма да могат да изоставен всички искащи - границата на този стадий ще бъде отворена единствено за хора с чуждестранни паспорти. От това могат да се възползват около 20 българи, живеещи със фамилиите си в линията.

 

Израел обяви прекратяване на огъня в южната част на Газа, което ще работи 5 часа - с цел да могат останалите поданици на северна Газа да се изтеглят на юг.

 

Според Организация на обединените нации, до този миг това са създали към 600 000 души, или половината от популацията на северна Газа.

На юг в бранша нещата се усъвършенстваха малко през вчерашния ден, след като бе пусната водата.

 

Вчера за отварянето на пункта заяви и президентът на Египет Абдел Фатах Сиси след диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, въпреки и да нямаше уточнението по кое време тъкмо това ще се случи.

 

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън от няколко дни е в Близкия изток и ще направи ново посещаване в Израел през днешния ден, заяви Държавния департамент.

 

Именно совалката на Блинкън се сочи за едно от аргументите за отлагането на началото на израелската интервенция в самата Газа.

 

Държавният секретар беше към този момент в Израел, след което посети Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет. След водачите, с които Блинкън се срещна, беше и президентът на Палестинската автономност Махмуд Абас.

 

Израелските управляващи през вчерашния ден вечерта оповестиха, че са възобновили подаването на вода към южната част на Газа. The Times of Israel особено потвържди това с позоваване на държавни източници. 

 

Това е първото намаляване на цялостната обсада, която Израел наложи на линията Газа на 8 октомври. Това обаче е и идващ знак за  на израелската войска в северната част, както израелската войска предизвестява от няколко дни с призиви за евакуация на мирното население.

 

Израел и тази нощ продължи с въздушните удари по севера.

Едновременно с това Хан Юнис в южната част от бранша е залят от бежанска вълна. Стотици хиляди бежанци съумяха да се доберат до него, макар обвиняванията, че " Хамас " стопира умишлено колоните с коли, употребявайки по този метод палестинците като жив щит. 

 

Само за 24 часа популацията на града се е удвоило като брой, приемайки бежанци с коли, коне и каруци. По данни на локалните управляващи 400 000 души са влезнали в града.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР