С поредица събития Сливен ще отбележи 146-та годишнина от обесването

...
С поредица събития Сливен ще отбележи 146-та годишнина от обесването
Коментари Харесай

Сливен ще отбележи 146-та годишнина от гибелта на Апостола

С поредност събития Сливен ще означи 146-та годишнина от обесването на Васил Левски на 19 февруари.
По традиция началото ще бъде обещано с „ Урок по родолюбие” в сливенската природо-математическа гимназия „ Добри Чинтулов”. Патриотичната демонстрация се организира в памет на учителите и съратници на Левски: Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – участници в комитетите, основани от Апостола в Сливен.
От 10.30 часа възпитаници от сливенските учебни заведения и представители на патриотични организации ще поднесат цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Васил Левски: Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов – Брадата, пред паметника на Таньо челник и барелефа на Левски пред храм „ Св. Цар Борис Първи Покръстител” в квартал „ Клуцохор” и пред паметника на Панайот Хитов в квартал „ Ново село”.
Сливенският митроплотит Иоаникий ще отслужи обичайна панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски от 11.30 часа в катедрален храм „ Свети Димитър”.
Общоградската възпоменателна церемония-поклонение пред паметника на Васил Левски ще стартира в 12.30 часа на площада, носещ неговото име.
Както всяка година през днешния ден, а не на 19 февруари, представители и симпатизанти на Националния фронт за избавление (НФСБ) в Сливен уважиха с цветя паметника на Апостола на едноименния площад. Причината съгласно тях е неточност в отчитането на датите при прекосяването от юлианския към грегорианския календар.
В Сливен " патриотите " на Валери Симеонов стартираха и подписка за канонизиране на йеридякон Васил Левски. Тя е адресирана до сливенския епископ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР