Кръв се лее в овощна градина в Сливенско Един работлив

...
Кръв се лее в овощна градина в Сливенско Един работлив
Коментари Харесай

Фермер надупчен със 7 куршума в спор за европари

Кръв се лее в овощна градина в Сливенско

Един трудолюбив и деятелен мъж от Сливен намира гибелта си измежду сливовите дръвчета в своята овощната градина. Той изчезва, откакто е отишъл в парцела си в село Панаретовци. На 21 юли 2020 година тялото му е открито в пресушен от дълго време напоителен канал, затрупано с клони и трева. 45-годишният Стоян Стоянов е убит със 7 патрона, а околните и приятелите му изпадат в потрес. „ Кой и за какво простреля този добър и безоблачен човек, подготвен да помогне на всеки. Той не е мутра, нито някакъв лъжец. Нали цялостен живот се блъска от мрачно до мрачно, за какво го убиха? “,  питаха яростно жителите сливенския квартал „ Речица “, написа вестник Труд.

Отначало полицията не открива никакви отговори на мястото на закононарушението – овощната градина в село Панаретовци. Част от следите били отъпкани и заличени от близки на предприемача, които сами търсели Стоян преди да оповестят на телефон 112, че е липсващ. Тялото било намерено, когато на мястото довели следово куче и то надушило дирята. Станало ясно, че причинителят е крепък човек, тъй като е съумял да завлече натрупа на едрия Стоян измежду полето на повече от 100 метра от градината. Куршумите от 9-милиметров револвер „ Макаров “ били надупчили разнообразни места тялото на жертвата, а смъртоносните били три – два в главата и един в сърцето. Стреляно било от метър и половина, което значи, че причинителят не инцидентен човек, а някой, с който Стоян е имал среща.  Криминалистите прегледали камерите на пътищата из региона. Забелязали подозрителен сив микробус, само че тази след по-късно се оказва подправена. Нямало претекстове за кражба или обир, нито нещо, обвързвано с персоналния живот на жертвата.

Основният бизнес за убития Стоян е бил търговия с печки и камини, имал магазин, печелел от него добре и парите влагал в парцели. Купил ниви и няколко овощни градини в разнообразни села. Станал фермер и отделял от ден на ден време, с цел да наглежда стопанството си и да се грижи за него, с цел да му носи приходи.  Разплитането на случая станало тъкмо тъй като служителите на реда ревизирали всяка една от покупко-продажбите на Стоян.

Оказало се, че той купил овощната градина в Панаретовци през 2018 година от локалния гражданин Иван Георгиев, тогава 34-годишен.  Тя била част от по-голяма градина на Иван и по този начин двамата станали съседи. Иван също бил трудолюбив, имал две дребни деца, строял нова къща и всяка минута бил по полето. Още след първата година обаче Иван почнал да търси Стоян и да го моли да скапват договорката и да му върне парите от продажбата. Причината била, че градината е направена с евросубсидии, само че Иван взел единствено предплатени заплащания и не знаел, че след продажбата няма право да получи останалите. Стоян не се съгласявал, желал по-голяма сума, в сравнение с е дал през 2018 година, тъй като за една година вложил доста свои пари и направил доста усъвършенствания.

Когато разбрали за този спор, криминалистите към този момент били на крачка от разкриването на случая. Отначало Иван бил разпитван единствено като очевидец, само че на 6 август – към 3 седмици след разстрела на Стоян, криминалистите влезнали за обиск в дома му. Зад един камък в оградата намерили револвера, раздрънкан на части. Оказало се,че това е газов револвер „ Байкал “ (търговското име на съветския „ Макаров “), преправен да стреля с 9-милиметрови бойни патрони. Иван направил признания, че е умъртвил Стоян, откакто се скарали. Полицаи  прокурори до последно обаче били уверени, че убийството е квалифицирано авансово, тъй като Иван бил със силиконови ръкавици, а след това поставил и брезентови, когато теглил натрупа към канала. Освен това замаскирал много сполучливо следите от кръв из градината.

Хората в Панаретовци били потресени от разкритията. „ Та той едно пиле не може да убие! Как е протегнал ръка на човек! Не знам какво би трябвало да го е предизвикало, с цел да извърши ликвидиране “, споделя непосредствен другар на Иван, който няма пояснение за какво фермерът е ходел запасан с револвер.

А вечерта, откакто гръмва вестта, че килърът е арестуван, близки на Стоян пристигнали от Сливен в Панаретовци и хвърляли камъни по къщата на Иван. Наложило се се няколко дни подред полиция да пази в селото, с цел да не се стига до вълнения.

За убийството Иван получава 20 години затвор за убийството и 5 година за нелегално владение на оръжие като Сливенския областен съд дефинира да изтърпи по-голямото от двете санкции. Присъдата е доказана от Бургаския апелетивен съд, а тази седмица и от Върховния касационен съд.

Извършителят имал чисто досие
Майката на Иван: Това не е съзнателно ликвидиране!
В деня на убийството Иван и майка му работили в градината, към обед станало горещо и си тръгнали. Майката с автомобила си, а мъжът с трактора. По пътя Иван видял, че Стоян идва към овощните градини и се върнал, тъй като от дълго време чакал да си приказват, а той не му вдигал телефона. Затова съгласно майката синът й не е замислял да убива Стоян.

„ Да бях останала още малко, това нямаше да се случи “, нареждала тя през сълзи. Нейните показания, самопризнанията на Иван, както и чистото му досие, помогнали на мъжа да избегне доживотната присъда. Дотогава селянинът от Панаретовци имал единствено едно провинение – хванали го да кара кола с преправени номера и бил санкциониран.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР