С пореден среднощен указ турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени

...
С пореден среднощен указ турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени
Коментари Харесай

Лирата удари ново дъно след нови рокади на Ердоган в централната банка

С следващ среднощен декрет турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени заместник-управителите на турската централна банка и член на Съвета по парична политика на банката.

С обнародването на решението в Държавния вестник са отстранени заместник-управителите проф. доктор Семих Тюмен и доктор Угур Намък Кючук и членовете на Съвета по парична политика на банката проф. доктор Абдуллах Яваш.

Това следва изявления в турски и интернационалните медии за напрежение сред Ердоган и шефа на банката Шахап Кавджъоглу, назначен през март, откакто предшественикът му искаше да подвига водещите лихви в сложен миг за турската стопанска система. Снощи имаше и среща сред Ердоган и Кавджъоглу, на която са обсъждани измененията.

Анкара отхвърли изказванията, че банката е провокирала гнева на президента със забавянето до предишния месец на понижаването на водещата рента (което бе ненадейно измежду анализаторите).
С новата вълна промени в турската централна банка Ердоган още веднъж утвърждава желанието си да упражнява директно въздействие върху панела, който изготвя паричните политики на страната. Тенденцията се следи от пазарите с безпокойствие, изключително в миг на продължаваща инфлация и върхове в, отразили се.

Ердоган твърдо избира фискалните тласъци даже в сходни обстановки и в търсенето им уволни трима шефове на централната банка единствено за две години и половина. Последният от тях.
След изненадващо понижаване на лихвите

Ердоган е последовател на теорията, че инфлацията в Турция е обвързвана с увеличението на лихвените проценти, а не противоположното, както считат множеството икономисти. Той желае лихвите да бъдат сваляни и да се даде опция на турската стопанска система за още достъп до евтини заеми, а с това да се върне към напредък.

Поредната му интервенция в паричната политика обаче потопи лирата до рекордно ниски стойности. За пръв път през днешния ден тя се продаваше за 9.19 за $ - дъно за турската валута, което бележи 1% спад по отношение на предходния ден (след това върна дребна част от цената си до 9.13). " Ройтерс " отбелязва, че от началото на годината лирата е изгубила 19% от цената си.

Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu`nu Çankaya Köşkü`nde kabul etti.

- T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe)

" Ройтерс " написа, че уволнените са били съперници на съответни подкрепяни от президента политики, да вземем за пример на за поддръжка на лирата (възлизаща на милиарди долари).

Специално Кючук (предупреждавал, че в случай че лихвата не се увеличи в този момент, ще би трябвало да стане по-драстично в бъдеще) е представен от източник на " Ройтерс " с думи, изречени пред съвета за парична политика и " към момента помнено " в банката: " Стабилността на лирата, репутацията и ценовата непоклатимост, които вървят с тях, са авансово изискване за стопански напредък и развиване въз основата на продуктивност. Растеж, възложен с други средства, няма да е дълготраен. "

Само Кючук дал своя вот срещу намаляването на лихвата предишния месец, за " Блумбърг " източници, осведомени с разискванията. Яваш не дал своя вот, защото се е разболял от COVID-19 в Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР