С помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama

...
С помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama
Коментари Харесай

Астрономи откриха обгръщащ планета диск от прах в далечна звездна система

С помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили учени за пръв път откриха обгръщащ планета диск от прахуляк и парчета в далечна звездна система, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Бил разпознат формиращ луни диск, който кръжи край екзопланета в орбита към PDS 70 - звезда с дребна маса от клас Т-Таури, която е на разстояние 370 светлинни години от Земята. Звездите от клас Т-Таури са млади и се отличават със своята оптична вариабилност.

В рамките на предходно проучване благодарение на телескопа VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория в Чили бяха открити две сходни на Юпитер планети, орбитиращи към PDS 70.

Сега учените изследвали слаби радио талази, излъчени от дребни частици газ, който обгръщат най-отделеченото тяло в системата PDS 70. Наблюденията разкрили съществуването на диск, който може да " създаде " доста луни.

" За пръв път виждаме признаци за битие на обгръщащ планета диск, които поддържат доста от сегашните теории за образуване на планети - съобщи астрономът Андреа Изела от университета Райс в Хюстън. - Като съпоставяме наблюденията си с инфрачервени фотоси с висока резолюция, можем да заключим, че загадъчната централизация от дребни частици прахуляк в действителност е опасващ планета диск от прахуляк. "

Била видяна също опашка от прахуляк, която като че ли влачи след себе едната от двете сходни на Юпитер планети. Анализът на учените навежда на мисълта, че масата на най-отдалечената планета са равнява на 1-10 маси на Юпитер. Възможно е край планетата да се образуват луни с нейните размери, в случай че масата й е към 10 пъти по-голяма от тази на Юпитер.

Резултатите от проучването са оповестени в Astrophysical Journal Letters. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР