С поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите във

...
С поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите във
Коментари Харесай

Благоевград почете 134 години от Съединението

С поднасяне на цветя пред паметната плоча на починалите във войните за обединяването и независимостта на България на площад „ Георги Измирлиев ” благоевградската общност уважи 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Пред паметника в символ на респект и благодарност сведоха глави зам.- кметът Иво Николов,  депутатката от ГЕРБ Даниела Савеклиева, зам.- регионалният шеф Иван Стоянов, ръководителят на ОбС-Радослав Тасков, омбудсманът на Благоевград доцент доктор Валентин Василев, отец Дончо и отец Петър от благоевградския православен храм „ Въведение Богородично “, общински съветници, представители на културни институти, представители на политически партии, общественици, жители.

Биг Бенд Благоевград изсвириха Химна на България, както и други бележити български песни.  Исторически обстоятелства от делото на дедите ни и битката за Съединението припомниха Елиза Тодорова от театрална школа  " Ер дребен " към държавна такса " Енчо Халачев " и ръководителят Бранимир Митов.

На днешната дата - 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския контракт от 1878 година Южна България, наречена по искане на британската дипломация Източна Румелия, е откъсната от обновената българска страна и включена още веднъж в рамките на Османската империя. Българското население от Областта не се помирява с несправедливите решения на Берлинския контракт и неотложно повежда битка срещу тях. На 6 септември 1885 година образуваните в близките на Пловдив села и градове чети  се насочат към регионалния център, където обкръжават конака и афишират Съединението на Източна Румелия и Княжество България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР