С подкрепата на финансовите инструменти на МВФ правителството в Република

...
С подкрепата на финансовите инструменти на МВФ правителството в Република
Коментари Харесай

Дори по време на криза поддържаме стабилен финансов сектор

" С поддръжката на финансовите принадлежности на МВФ държавното управление в Република Северна Македония приложи шест пакета фискални ограничения, с цел да помогне за решаването на проблемите с ликвидността на фирмите, да отбрани работните места и да подкрепи най-уязвимите посредством дотации за заплати, отсрочвания на налози, субсидирани заеми, гаранции за корпоративни заеми, характерна секторна поддръжка, капиталови тласъци и финансова поддръжка за семейства с ниски приходи. Като един от резултатите от тези ограничения е, че в разгара на пандемията равнището на безработица в края на 2021 година е спаднало до 15.7 % спрямо равнището от 32.1% през 2010 година! " Това е подчертал министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски на срещата си в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността с шефа на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, заяви Българска телеграфна агенция.

Според прессъобщението на македонското държавно управление, министър председателят Ковачевски е наблегнал на още едно събитие - какъв брой е значим уговорката на МВФ при оправянето с пандемията от КОВИД-19 в Република Северна Македония. И е показал като извънредно потребни рекомендациите на МВФ за планиране и осъществяване на бъдещи промени, които ще разрешат справяне с провокациите на пандемията и енергийната рецесия.

„ На срещата с ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева министър председателят Ковачевски акцентира, че държавното управление напълно е ангажирано с промените в ръководството на обществените финанси. В сходство с рекомендациите на МВФ, Световната банка и Европейския съюз, особено внимание се отделя както на подобряването на прозрачността, по този начин и на дигитализацията на процесите в Митническата администрация и Службата за обществените доходи ”, се споделя още в прессъобщението на Скопие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР