С първите по-топли дни и наближаването на месец март все

...
С първите по-топли дни и наближаването на месец март все
Коментари Харесай

Как да се справим с пролетната умора

С първите по-топли дни и наближаването на месец март от ден на ден хора стартират да се оплакват от извънредно положение на непрекъсната отмалялост. Както природата, по този начин и човешкият организъм минава през известни промени по време на прехода от зимния към пролетния сезон. През зимата методът ни на живот е обвързван с консумиране на по-малко сила, превозване на повече време на закрито и по-калорична храна.

С повишаване на деня и събуждането на пролетта обаче, и тялото ни се „ разсънва “ за нови действия, повече разходки и занимания навън. Всичко това води до нараснала потребност от сила за организма, която надвишава тази, с която тялото ни разполага. В резултат на това се усещаме изморени и с понижена продуктивност - положение, известно като пролетна отмалялост.

Ключова тактика при битката с пролетната отмалялост е да се сведе до най-малко стресът и да се подтиква вътрешната сила на организма. По този метод можете да поддържате енергийния баланс на тялото си, прочувствената непоклатимост и съня. Въпреки това има още няколко изпитани трика.

Китайска медицина предлага забавна рецепта за справяне с този тип отмалялост, която включва 80 грама късозърнест ориз, 15 грама годжи бери плод, 10 китайски фурми и 15 грама сусамови семена. Поставете всички съставки в тенджера с вода и изчакайте да заври. След това прибавете 10 грама изсушен цвят от роза и оставете да къкри на ниска температура към 30 минути. Яжте от тази „ чорба “ за понижаване на сънливостта, повишение на настроението и възстановяване на типа на кожата.

Американски женшен също оказва помощ при пролетната отмалялост. Сложете 5 грама американски женшен в тенджера с вода и откакто заври, намалете котлона на ниска степен. Варете по този начин в продължение на 20 минути. Тази запарка работи освежаващо, ускорява силата и разсейва патогенните въздействия. В родната медицина пък се употребява по този начин нареченото женско биле. То оказва помощ за регулация на хормоните на надбъбречните жлези и панкреаса. Действа леко слабително и успокояващо на гърлото и всички лигавици.

За да помогнем на организма ни да се оправи по-лесно с пролетната отмалялост пък, е добре да понижим всички " бели храни ". Белият самун, пастата от бяло брашно, картофите и оризът са храни с висок гликемичен показател. Обилната им консумация може да провокира положение на хипогликемия (ниско равнище на кръвната захар). Симптомите на хипогликемия включват отмалялост, смяна в настроението и умствена замъгленост - все признаци, които са присъщи и за пролетната отмалялост. За да не се ускорява това положение, яжте повече пълнозърнести храни, сладки картофи, кафяв ориз. И несъмнено, протеини - риба, пиле, бобови култури, постоянно в комбиниране с пресни зеленчуци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР