С панихида, отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, започна тържествената научна

...
С панихида, отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, започна тържествената научна
Коментари Харесай

Тържествена научна сесия в СУ за годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

С панихида, отслужена от Мелнишкия свещеник Герасим, стартира тържествената научна сесия във връзка 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година

Честването на годишнината е проведено от Историческия факултет на Софийския университет, Института за исторически проучвания към Българска академия на науките и Македонския теоретичен институт. На тържествената научна сесия гост-лектори са ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, ръководителят на МНИ проф. Георги Николов, шефът на Института за исторически проучвания към Българска академия на науките проф. Даниел Вачков, доцент Наум Кайчев, член на Съвместната историческа комисия, поканен е и президентът Румен Радев.

Илинденско-Преображенското въстание е въстание в Османската империя, проведено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То избухва на 2 август (нов стил) 1903 година в Македония и на 19 август (нов стил) 1903 година в Одринско. То е връхна точка в националноосвободителната битка на македонските и тракийски българи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР