С отпушването на тапите по пловдивските улици се захвана буквално

...
С отпушването на тапите по пловдивските улици се захвана буквално
Коментари Харесай

Новият кмет на Пловдив вече отпушва трафика, ще информира хората за всеки срок

С отпушването на тапите по пловдивските улици се захвана безусловно от ден първи новият кмет Костадин Димитров. Шокиращо е, че тапи стават и по преди малко пуснати пътни прави, на които се разчиташе да облекчат трафика. Така се получи с ул. “Даме Груев ” в кв. “Кючук Париж ”, чиято реорганизация продължи две години и изнерви живеещите в целия регион.
“В единия ѝ сектор габаритът е ограничен и всеки ден към 17 ч става запушване. Допълнително тротоарът е изработен единствено ненапълно от северната страна към Събота пазара и е належащо неговото дотъкмяване. Затова има спомагателни ограждения ”, разяснява пред “24 часа ” Костадин Димитров.
Той посочи, че дружно с новия кмет на регион “Южен ” Атанас Кунчев са подхванали ограничения за решение на казуса и всеки ден са в контакт с изпълнителя на обекта. “От компанията дадоха обещание всичко да е готово до Нова година. Предвиждаме да сложим и светофар на кръстовището с ул. “Пере Тошев ”, изясни Кунчев.
Костадин Димитров се страхувал от вероятно формиране на колони и в различен сектор на “Даме Груев ” – на левия завой към надлез “Родопи ”, само че на този стадий придвижването е обикновено.
Ремонтът на улицата с дължина малко под километър беше един от най-затлачените в предходния мандат. Обновлението на стойност 6,2 млн. лева стартира през декември 2021 година Близо 12 месеца лиши работата по първите 200 метра. Багерите навлязоха в идващите сектори, без да бъде отчужден автосервиз и няколко по-малки здания към него. Собственикът апелира и до момента в който делата приключат, пътното платно стоеше разкопано, без по него да се работи. В това време част от комерсиалните обекти по улицата затвориха.
Сградите бяха отчуждени и бутнати през лятото на тази година, улицата беше приключена стремително и придвижването беше пуснато при започване на ноември, само че при краткотрайна организация. Тя не разрешава левите завои към по-малките улици, тъй като “Даме Груев ” е маркирана с двойна непрекъсната линия. “Всеки ден върша нарушавания, другояче няма по какъв начин да закарам клиентите до адреса ”, разяснява тази обстановка таксиметров водач. “Ще ви осведомявам за всеки ремонт и за съответните периоди ”, увери Костадин Димитров, откакто посети различен основен обект, чието осъществяване също не върви в период. Това е “Голямоконарско шосе ”, което се явява една от входно-изходните артерии на Пловдив, водещи към автомагистрала “Тракия ”.
В клопката на същото трасе попадна еврокомисарят Илиана Иванова при визитата си в Пловдив на 16 ноември. Заради тапите там тя закъсня с 45 минути за конгрес по биоикономика в Аграрния университет. И предложи на локалната власт да оправи по най-бързия метод тази пътна артерия.Ден по-рано кметът Костадин Димитров отиде на място и настоя да се работи по-експедитивно по разширението на “Голямоконарско шосе ”.
Неговият старт беше даден на 7 април от предходния градоначалник Здравко Димитров. “Отдавна трябваше да се направи, само че Господ е решил аз да го стартира ”,заяви тогава Зико. Стойността на целия план е над 18 млн. лева, съществуващите платна би трябвало да бъдат актуализирани и разширени с още две ленти във всяка посока, както и да бъдат построени локали.
Цялото трасе е с дължина 1440 м и по контракт би трябвало да бъде приключено за 659 дни. “Поставили сме си задачата да понижим периода ”, увери на първата копка представителят на компанията реализатор инж. Паун Иванов.
Очаква се булевардът да стане като автомагистрала – с по две платна, всяко с широчина 11,25 м и с по три ленти.
“Проектът включва създаване на нова пътна структура и ремонт на съществуващата, нов тръбопровод и канализация, реорганизация на кабелна мрежа, нови тротоари от двете страни и велоалея ”, изясни още инж. Иванов. Той увери, че компанията има цялостна подготвеност за работа на обекта, готови фрагменти и лична база.
За “Голямоконарско шосе ” са обезпечени от страната 9 млн. лв.. Новият кмет е безапелационен, че работата би трябвало да се форсира.
“До Нова година първият сектор от източното платно ще е подготвен ”, увери го изпълнителят. Отсечката се простира от кръстовището на бул. “Дунав ” до Хладилника. За нея има обезпечено финансиране.
Според инж. Иванов би трябвало да се положат всички пластове, без износващия, с цел да се пусне придвижването в източното платно. То ще е в двете посоки.
Изпълнителят пожела здраве, хубаво време и пари, а Костадин Димитров даде обещание да търси финансиране за идващия стадий
Тези два обекта не са единствените незавършени, завещани на новия кмет от предходната власт. Не е подготвен пробивът “Модър-Царевец ”, който би трябвало да завърши до края на годината, само че с досегашните темпове това надали ще се случи. Разкопан остава и бул. “Александър Стамболийски ”, където ВиК прокарва Южния обходен колектор.
Движението в града се спъва съществено и поради пробива до Централна гара, който не е обект на община Пловдив, а на НКЖИ. Той би трябвало да бъде подготвен до края на 2024 година, само че с реализацията му е обвързвано събарянето на Бетонния мост, което се чака да се случи през декември.
Разкопани остават бул. “Дунав ” и “Брезовско шосе ”, там колите се точат с часове. Същото е ситуацията и до автогара “Север ”, където е стеснено едното платно на кръстовището с бул. “Дунав ”.
“Истински пъкъл е. Минаваш километър за половин час ”, разказват неволите си водачи в обществените мрежи.
Единственият приключен бул., който новият кмет получи в завещание, е “Хаджи Димитър ” в регион “Западен ”. Той беше изработен за една година, цената му е 4,5 млн. лв..
“Получихме сигнал, че няма знаци и колите всеобщо спираха в дясната лента на южното платно. Поставихме ги и в този момент булевардът е изцяло отприщен ”, изясни Костадин Димитров. И с това даде образец по какъв начин ще взема решение проблемите малко по малко.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР