С оглед на все по-честите екстремни горещинипоради изменението на климата,

...
С оглед на все по-честите екстремни горещинипоради изменението на климата,
Коментари Харесай

Какво да носим през жегите, за да не ни е горещо

С оглед на все по-честите рискови горещинипоради изменението на климата, изборът на верните облекла става от значително значение за ефикасното изстудяване на тялото. Нови проучвания демонстрират, че с верния асортимент на облекло можем да понижимтемпературата на тялото, което ще способства за доста икономисване на сила и разноски в дълготраен проект, оповестяват отБи Би Си.
Какво би трябвало да носите, с цел да неви е горещо?
Що се отнася до цветовете, множеството хора носят бяло през лятото, тъй като бялото отразява слънчевите лъчи, а не гълтам светлината, както черното.



Снимка: Getty Images

Тази доктрина обаче ставамалко по-сложна, тъй като топлината не идва единствено от слънцето, само че и от телата ни. Когато тази топлота от телата ни попадне върху бялата дреха, тя се отразява назад към нас.

Бедуините - локален, полуномадски народ, който населява пустинните региони на Арабския полуостров, Близкия изток и Северна Африка - носят черни облекла в пустинята и откриват, че излагането на топлота е еднообразно, без значение дали членовете на племето носят черни, или бели облекла.

Тъканите с черен цвят фактически всмукват повече топлота от слънчевите лъчи спрямо тъканите с по-светъл цвят, което ги прави по-подходящи за изстудяване на тялото в някои условия. Когато тъканите с черен цвят попаднат на слънчева светлина, те всмукват по-голяма част от топлината.

Бедуините употребяват този принцип, като носят свободни черни облекла във ветровити условия. Пространството сред кожата и плата на облеклата работи като изолатор, който резервира по-ниска температура на кожата.


Снимка, Getty Images: бедуиниИзбягвайте прилепнали към тялото облекла
Прилепването на облеклата по тялото вииграе по-голяма роля от цвета. Използвайте тъканис текстура, като да вземем за пример сатен или пике - тъкан, която постоянно се употребява при спортнатаекипировка. Леките тъкани, като памук и коприна, нормално са по-свободни от плетивата.
Нова просвета
Спортни компании като Nike и Adidas влагат милиони в създаването на интелигентни материи, а учените също влагат средства в проучването на това кои материи са по-добри в поддържането на прохладата на тялото.

Учени от Университета на Мериленд в Съединени американски щати също по този начин създадоха синтетични нишки с покрития, които в действителност трансформират структурата си според от външните условия - освобождават повече топлота при повишение на температурата. Адаптивната прежда се уголемява и свива, като трансформира пространството сред влакната. По-голямото разстояние разрешава на текстила да диша и да излъчва топлота, с цел да може потребителят да се охлади.
Отновови е горещо
Джордж Хавенит, професор по физиология на околната среда в университета Лафбъро в Лестършир, Англия, настоятелно предлага, че за същинско изстудяване би трябвало да се съблечем изцяло, при изискване, че обстановката е подобаваща. Въпреки че облеклата защищават кожата ни от изгаряне, тяхната липсаспомага за по-ефективен развой на изстудяване. Когато носим по-малко облекла, има по-голяма опция за изпарителен топлообмен сред кожата ни и околната среда, което ни оказва помощ да се почувстваме по-прохладно. Разбира се, значимо е да не забравяме отбраната на кожата си от ултравиолетовите лъчи, тъй че слънцезащитата остава приоритет, изключително при високитемператури и блестящо слънце.
Намокряне
Носенето на мокри облекла може да помогне за изстудяване на тялото, защото водата се изпарява и лишава топлинна сила от кожата, което способства за намаление на телесната температура.

Плискането на вода, когато е допустимо, може да бъде спомагателен способ за изстудяване, изключително в случай че няма риск от хипотермия или други здравословни проблеми.

Изборът на подобаващи материи и кройки също е значим. Дрехите от дишащи материи, които позволяват циркулацията на въздух, могат да оказват помощ за по-добро изстудяване на кожата. Предпочитаните материи в този случай биха били леки и пропускащи въздуха.

Истината е, че облеклото може да бъде мощен инструмент за охлажданепо време на горещините и ефикасен метод да спестите от непотребната приложимост на климатици.Изборът на вярното облекло е малко по-сложен от това просто да облечете бяла тениска.

С верните избори и техники за изстудяване на тялото, можем да се оправим по-лесно с високите температури и да допринесем за опазването на околната среда.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР