С няколко години закъснение НАСА вече е на само един

...
С няколко години закъснение НАСА вече е на само един
Коментари Харесай

НАСА изпраща най-мощната си ракета на ключова мисия до Луната

С няколко години забавяне НАСА към този момент е на единствено един ден от стартирането на основната задача Artemis I от галактическия център Кенеди във Флорида. Утре оттова ще бъде изстреляна ракетата Space Launch System (SLS), която би трябвало да изведе в намерено пространство капсулата Orion, с цел да се насочи тя на 42-дневно пътешестване към Луната.

Изстрелването без екипаж бележи дебюта на най-мощната ракета, сглобявана в миналото, и дава началото на дълго чаканото завръщане на НАСА на Луната. Това е единствено първата задача от лунната стратегия Artemis (Артемида). По проект при третата се чака астронавти да бъдат прилунени на повърхността на небесния сателит, евентуално през 2025 година

Въпреки че Artemis I няма да транспортира хора, нито е планувано кацане на Луната, задачата е от решаващо значение. Тя ще показва дали зашеметяващата ракета на НАСА и капсулата фактически могат да се оправят с поставените задания. Artemis I се отсрочва с години, а програмата към този момент надвишава първичния бюджет за милиарди.

Мисията съставлява решаваща повратна точка в проектите на НАСА за Луната. Въпреки закъсненията и усвояването на огромна част от относително дребния бюджет на НАСА по стандартите на федералната организация, програмата Artemis се радваше на мощна двупартийна политическа поддръжка.

Официални лица през 2012 година пресметнаха, че създаването на ракетата SLS ще коства 6 милиарда $, ще дебютира през 2017 година, а изстрелването ще коства 500 млн. $. Но ракетата идва едвам в този момент, през 2022 година, построяването ѝ надвиши 20 милиарда $, а цената за изстрелване е повишена до 4.1 милиарда $.

One rocket. One mission. Many ways to watch #Artemis I launch to the Moon.

See the thread for simulcasts, including how to watch in 4K. Pick your favorite, set a reminder, and spread the word.

The two-hour launch window opens at 8:33am EDT on Aug. 29. https://t.co/D9RaNE9Gfq
— NASA (@NASA) August 27, 2022

Генералният контрольор на НАСА по-рано тази година сподели, че Artemis не е „ устойчивата “ лунна стратегия, за каквато чиновниците на организацията я показват. Вътрешният инспектор откри, че по нея към този момент са изхарчени повече от 40 милиарда $, а до 2025 година – когато е планувано първото кацане на Луната – сумата ще набъбне до 93 милиарда $. 

Но даже 2025 година е под въпрос, съгласно генералния контрольор на НАСА, който сподели, че технологиите за развиване, нужни за кацане на повърхността на Луната, надали ще бъдат подготвени преди 2026 година

Успехът на НАСА зависи и от триумфа на друга мощна ракета: Starship на SpaceX. Миналата година организацията разпореди на галактическата компания на Илон Мъск контракт за 2.9 милиарда $ за създаване на характерна за Луната версия на ракетата, която да даде опция за втурване на лунен екипаж за задачата Artemis III.

SpaceX стартира да тества съществено своя галактически транспортен съд Starship през 2019 година, само че тази ракета към момента не е достигнала орбита.

Множество аерокосмически реализатори в Съединени американски щати поддържат хардуера, инфраструктурата и софтуера за Artemis I на НАСА – Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Aerojet Rocketdyne и Jacobs водят напъните. Според НАСА програмата Artemis поддържа към 70 000 работни места в цялата страна.

В случай че механически проблеми или метеорологични условия забавят опита за изстрелване на 29 август, НАСА има аварийни дати за изстрелване – 2 септември и 5 септември.
Ракетата SLS
Издигайки се колкото небостъргач на височина съвсем 100 м, ракетата SLS е комплицирано транспортно средство, построено върху технологии, употребявани и усъвършенствани от стратегиите Space Shuttle и Apollo на НАСА.

Напълно зареден с гориво, SLS тежи 2.5 хиляди т и създава до 4 хиляди т двигателна сила – с 15% повече от ракетите Saturn V през предишния век. SLS употребява четири мотора RS-25 с течно гориво, които са летели на галактическа совалка, преди да бъдат актуализирани и осъвременени, както и чифт твърди ракетни ускорители.

Оранжевият цвят на ядрото на ракетата се получава от системата за термична отбрана. За първите три задачи Artemis НАСА употребява вид на SLS, прочут като Блок 1. За идващите възнамерява да пусне още по-мощен вид, прочут като Блок 1B.
Капсулата Orion
Капсулата Orion на НАСА може да транспортира четирима астронавти на задачи с дълготрайност до 21 дни, без да се скачва с различен галактически транспортен съд. В основата му е модулът на екипажа, който е планиран да издържи на тежките условия на хвърчене в дълбокия космос.

След изстрелването Orion се зарежда и задвижва от Европейския сервизен модул, който е издигнат от Европейската галактическа организация и Airbus.

За Artemis I вътре в капсулата Orion ще бъдат сложени три манекена, които ще събират данни посредством датчици за това какво ще изпитат астронавтите по време на пътуването до и от Луната. Завръщането на Земята ще бъде изключително значимо, защото Orion ще навлезе още веднъж в земната атмосфера с към 25 000 благи в час. Топлинен щит пази екстериора на Orion, а набор от парашути ще забавят скоростта до към 30 благи в час, с цел да може да кацане безвредно в океана.
Мисията към Луната
Artemis I ще измине към 2 млн. км в продължение на 42 дни. Мисията е разграничена на няколко етапи. След като се отдели от SLS, капсулата ще разположи слънчеви решетки и ще стартира многодневно пътешестване до Луната.

НАСА възнамерява да лети с Orion на към 100 км над повърхността на Луната, преди да премине в необятна орбита към небесното тяло. За да се върне, Orion ще употребява гравитацията на Луната, с цел да си помогне да зададе траектория назад в орбитата на Земята.

Очаква се Orion да се приземи в Тихия океан – край крайбрежията на Сан Диего, Калифорния – където екип на НАСА и Министерството на защитата ще извади капсулата.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР