Различните видове китове в океаните издават звуци, за да комуникират,

...
Различните видове китове в океаните издават звуци, за да комуникират,
Коментари Харесай

Документираха, че кашалотите използват фонетична азбука

Различните типове китове в океаните издават звуци, с цел да споделят, а кашалотите прибягват до цъкания, наподобяващи на Морзова писменост.

Анализ на многогодишни данни за вокализациите на кашалоти в Карибско море откри, че системата им за другарство е по-развита, в сравнение с се смяташе до момента. В нея взе участие комплицирана вътрешна конструкция, произвеждаща " фонетична писменост ".

 
Изследователите откриха сходства с аспекти на информационни системи на други животни и даже на човешкия език.

Както всички морски бозайници, кашалотите са доста обществени животни, като техните апели са неразделна част от това. Новото проучване дава опция за по-пълно схващане на това по какъв начин тези китове поддържат връзка.

" Изследването демонстрира, че експресивността на кашалотите е доста по-голяма, в сравнение с се смяташе до момента ", споделя Пратюша Шарма, докторант по роботика и машинно образование в Масачузетския софтуерен институт и началник на проучването, оповестено в списание Nature Communications, представено от Българска телеграфна агенция.

" Все още не знаем какво споделят те. Ние учим апелите в техния поведенчески подтекст, с цел да разберем какво може да си оповестяват кашалотите ", споделя Шарма.

Кашалотите, които могат да доближат до към 18 метра дължина, имат най-големия мозък измежду всички животни. Те са дълбоководни и се хранят с великански калмари и друга плячка.

 
Учените са анализирали звуците, издавани от към 60 кита, записвани за Доминиканския план за кашалотите. Специалистите допускат, че кашалотите употребяват тези сигнали за организация в групата, да обезпечават гледането на дребните, за отбрана и обезпечаване на храна.

Вариации в броя, ритъма и темпото на цъканията водят до разнообразни сигнали. Наред с други неща при китовете се трансформира и продължителността на звуците, а от време на време те прибавят в допълнение тиктакане в края, като наставка в човешкия език.

Хората свързват звуците, постоянно съответстващи на букви в писменост, в думи със надлежно значение, а по-късно поредност от думи в изречение, с цел да предадат по-сложна концепция. Това са две равнища на комбинации. Първото е от звуци в думи, а по-високото е от думи в фрази, изяснява Шарма.

Кашалотите употребяват също две равнища. По-ниското наподобява на букви в писменост.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР