С ново чудо ще се гордее в най-скоро време Стара

...
С ново чудо ще се гордее в най-скоро време Стара
Коментари Харесай

МОЯТ ГРАД! Ново чудо в Стара Загора - уникален музей

С ново знамение ще се гордее в най-скоро време Стара Загора – градът с 8-хилядна история, в който животът се е развивал без спиране от ранния неолит до през днешния ден. Новината заяви Надежда Чакърова, зам.-кмет по обучение, опазване на здравето и обществени действия по време на тържествената гала „ 10 причина да се гордея с моята Стара Загора ”, която „ Стандарт ” провежда в античния град.


-->
Събитието е част от националната акция „ Моят град – 10 аргументи за горделивост ”, която медията ни организира към този момент 5 години. С нея „ Стандарт ” обикаля страната, с цел да покаже преобразяването на градовете и да отличи младите им гении, които са мотив за горделивост както на своите родни места, по този начин и на цяла България.



10 големи пана показаха с неповторими фотоси развиването на Стара Загора. Те ще бъдат изложени на особено място в общината, с цел да може жителите и гостите на града да виждат всеки ден европейския образ на Града на липите. Първото от тях показва културно-историческото благосъстояние на Стара Загора. В момента текат изследвания на огромна раннохристиянска гробница в източната част на града. Предстои в региона да бъде основан музеен обект, който да предава историята за поколенията, сподели Чакърова. Новото знамение на града ще е магнит на родни и непознати туристи.

Ето паната, представящи европейското развиване на Стара Загора:

8 имена, 8 хиляди години история. В културно-историческите обекти се съхраняват артефакти, които разкриват пътя на града във времето. Древни оръдия на труда и свидетелства за бита, скъпоценни монети, изящни предмети на изкуството, живописни римски мозайки, тракийски колесници могат да бъдат видени в експозиции. В Стара Загора е и единствения у нас Музей на религиите.  В момента текат изследвания на огромна раннохристиянска гробница в източната част на града. Предстои в региона да бъде основан музеен обект, който да предава историята за поколенията.



Топ туристическа дестинация в района, която през 2022 година получи напълно нов образ – симбиоза сред природата и модерната визия, отговаряща на високите европейски стандарти. Създаден бе и обучителен център, който да подкрепя възпитанието на децата към отговорност и грижа за околната среда и дивите животни. Разположен е в живописна околност, в сърцето на един от най-красивите естествени паркове в страната – „ Митрополит Методий Кусев " на повърхност от 70 дка.  Дом е на животни от съвсем всички континенти. 

Кукленият спектакъл в Стара Загора е средище на изкуството от дълги години. Екипът му има десетки високи оценки за работата си. Създатели са на значими фестивали и конгреси, само че един от знаците му е единствен на Балканския полуостров – Кукленият часовник. Създаден е през 1978 година и оттогава радва дребни и огромни с танц на обичаните детски герои на всеки кръговиден час в светлата част на денонощието. Механизъм като неговия има единствено на шест места в света.

През 1991 година пожар унищожава постройката, основана за опера - изпепелени са скъпи декори, костюми... Възкръснала от отломките тя отваря порти още веднъж през 2010 година, в Деня на Стара Загора – 5 октомври, с цел да бъде през днешния ден спектакъл с богат репертоар - с оперни, оперетни, балетни, детски спектакли и симфонични концерти. Афишът на културния институт е богат и кондензиран със спектакли, които се играят и на международни подиуми. Една от грандиозните и запаметяващи се начинания на екипа на Операта е постановки на стадиона. Декемврийските музикални дни, учредени през 1967 година прераснали във Фестивал на оперното и балетното изкуство, е събитие, което през днешния ден е измежду най-авторитетните музикални конгреси у нас и Европа.  Екипите на операта и балета са носители на голям брой номинации и оценки, като „ Златна лира ", „ Награда Стара Загора " и други

Обновени са съвсем всички ясли, детски градини и учебни заведения. Модернизира се непрекъснато просветителната среда и се дава опция за развиване на капацитета на децата в разнообразни сфери. Предстои наесен да отвори порти и следващата нова детска градина – „ Липа ". Община Стара Загора обезпечи и безвъзмездни високотехнологични образования и курсове за младежи от осем учебни заведения, като упоритостта е техният брой да нараства, с цел да бъдат младежите с отворени благоприятни условия към бързоразвиващия се ИТ бранш. В града бе основана и национална гимназия с такава устременост, както и построено общежитие към нея. Все повече STEM центрове подкрепят напредъка на децата в учебните заведения.

Модернизирани са емблематични за старозагорците и гостите на града обекти – Централен пазар, затрупан пазар „ Васил Шаханов ", Летен спектакъл, залата на Културен център „ Стара Загора ". Поетапно се работи по рехабилитация на пътната инфраструктура, като се построяват кръгови кръстовища, уголемяват се улици. Пешеходната зона на града има актуален образ, съчетаващ резистентност и функционалност.

Общественият превоз в Стара Загора е напълно освежен. Предстои доставка на още 15 електрически рейса, а 18 към този момент обслужват линии. Превозните средства са градски вид, снабдени с 4-модулна литиево-йонна батерия. Пробегът с едно зареждане е 240 км. Оборудвани са със специфични пречистващи въздуха филтри. Седалките са ергометрични и лесни за разчистване. Всеки един рейс е оборудван и с USB порт за зареждане на мобилни устройства.

Градът е един от главните стопански центрове у нас, както и значим транспортен възел на Южна България. Модерната и с напълно изгредена инфраструктура Индустриална зона „ Загоре " към този момент е съвсем заета, следва нейното разширение с нови терени, с цел да бъдат задоволени потребностите на бизнеса. Амбициите на управлението на „ Загоре " и Община Стара Загора е да включи елементи от Летището, като бъде непокътната и пистата му, с цел да може да одобри вложители, имащи нужда от огромни площи с комфортен превоз. Кариерни конгреси и изложби на компании потвърждават, че в градът има капацитет да бъде привлекателно място за вложения, само че и за професионално развиване за младежите.

Стара Загора има над 10 красиви паркове и градини, стотици китни междублокови пространства. Обновяват се още, като им се придава образ, подобаващ за почивка, игра, паркиране. Изграден бе напълно нов парк – „ Артилерийски ", който прероди атмосферата на западната част на града, където бяха ситуирани остарели казарми. Там е и една от най-модерните скейт площадки в България, хазаин на разнообразни събития за почитателите на рисковите спортове, както и кино фон. Станционната градина също е с нов образ, запазващ духа ѝ, само че способствуващ за съвременна и функционална визия. Парковете„ Митрополит Методий Кусев " и „ Бедечка " в допълнение раззеленяват хилядолетния град, прочут с липите, вършиме улици и поетите.

Културният календар на Стара Загора е изпълнен с емблематични събития – фестивалите „ Богородична стъпка ", събрал българския фолклор и традиция, джазовият конгрес, „ Цветовете на джаза " - който от тази година изпъстря града с новото си име и идея, „ Златната липа ", посрещащ още веднъж най-хубавите европейски киноленти, както и Beerфестът, надскачащ упованията на публиката с забавна музикална стратегия всяка година. Традиционно се състоят десетки концерти, конкурсни съревнования, както и събори и празници в селата от общината. Градът оживява с музикални вечери навън, изложения в разнообразни арт пространства, концерти на обичани звезди.

Безплатни туристически турове описват истории из вършиме улици и разкриват през летните месеци парченца история от богатото културно-историческо завещание на града.

Стара Загора е състезателен град, освен поради емблемата на обичания и емблематичен футболен клуб „ Берое ", а тъй като градът е хазаин на десетки спортни конгреси като Маратон Стара Загора, който притегля от ден на ден спортисти от страната и чужбина. Под липите тази година, за трети път се организира и огромното спортно събитие за студенти от цялата страна – „ Универсиада ".

Спортната база се употребява безплатно от клубовете. Поетапно се ремонтират още спортни обекти, които да отговорят на упованията на общността, както и да дадат спокойна среда за тренировките на първенци и младежи.

Стара Загора има традиция и оценки в съвсем всички типове спорт, което в допълнение подтиква подрастващите да бъдат дейни. В града са основани условия за упражняване на всеобщ спорт – стадиони, стрийт фитнеси, както и единствената досега площадка за упражняване на китайски бойни изкуства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР