С нови 6 месеца се удължава срокът на личните карти

...
С нови 6 месеца се удължава срокът на личните карти
Коментари Харесай

Удължават с още 6 месеца личните документи без книжките

С нови 6 месеца се удължава срокът на персоналните карти и паспортите, които изтичат в изискванията на пандемията от ковид. Това е записано в план за смяна на Закона за изключителното състояние, който ще бъде импортиран в Народното събрание, разкрива в. " Телеграф ".

„ Към сегашния миг в закона е записано, че следва да бъде удължена за период от 6 месеца валидността на персоналните карти и на книжките, които изтичат в интервала 13 март -31 октомври. Законопроектът планува този период да се промени от 13 март до 31 януари идната година “, съобщи пред „ Телеграф “ зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, който е вносител на текста. По думите му гратисния интервал ще работи и за паспортите, с които пътуваме зад граница.

Има три аргументи, които депутатите са взели поради при подготвянето на предлагането си. „ На първо място главният мотив за удължаването е задълбочаването на рецесията с разпространяването на ковид. Смятаме, че има нужда срокът да се усили, тъй като това е вярна стъпка в ограничението на болестта. Предстоят и зимни месеци, също така съществува риск от заразяване както за българските жители, които ще да подменят документите си, по този начин и за чиновниците на Министерство на вътрешните работи от звената на БДС. Целта е да вземем превантивни ограничения, доколкото е допустимо. Освен това е огромен и броят на изтичащите персонални карти и няма потребност в тази обстановка, хората да се редят на опашки “, разяснява още Ципов.

Книжките, които изтичат в интервала октомври – януари 2021 година не са толкоз доста, по тази причина те не са включени в смяната на закона. Разбивка от дирекция БДС демонстрира, че за интервала юни - юли - август са издадени 381 000 персонални карти и 181 000 паспорти. „ Тези, които следва да изтекат като годност през ноември-декември и януари следващата година са над 303 000 персонални карти и 110 000 паспорти “, регистрира зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ. По думите му с новите текстове на процедура отговаряме и на неофициалната рекомендация на Европейската комисия, която касае точно издаването на документи в изискванията на международна пандемия.

„ Личните карти на българските жители се признават в 48 страни. Ние ще приемем правилото на взаимност за жителите на тези страни. Те са държавите-членки на Европейски Съюз и още няколко отвън съюза “, добави Ципов. Предстои измененията в закона да бъдат разисквани във вътрешната комисия в Народно събрание, а по-късно в пленарната зала. Ако депутатите са съгласни с тях, ще се гласоподават. Предварителните диалози сред партиите посочили, че всички са „ за “ новото удължение, защото нямало потребност жителите да се редят зимата по дълги опашки и да се заразяват с ковид.

Гражданите могат да подават заявки за документи във всяко едно районно ръководство в града, в който живеят, а не както беше допреди година единствено в това по непрекъснат адрес, разяснява зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. Например, в случай че живеете под територията на 8 РПУ, а работите под територията на 9 РПУ, може да си подадете заявката в Девето районно. Ципов подсети, че огромен брой персонални карти, книжки и паспорти бяха издадени предварително от мобилните екипи, които обикаляха по огромните компании и държавни уречждения. Това също била една от аргументите броя на поръчките да спадне доста през летните месеци. По думите на Ципов в плана за смяна на закона е записано и чужденците, които са у нас краткосрочно в изискванията безвизов режим, да могат да подадат поръчка и да удължат документите си за престояване у нас за период от 3 месеца при изключителните условия.

Звената за документи за идентичност в районните ръководства в страната пускат по трима-четирима жители в залите. Останалите чакат извън. Освен това е планувана стерилизация, която в съвсем всички РПУ-та е от 13 до 13,30 часа, откри инспекция на „ Телеграф “. Най-натоварени са дните от понеделник до сряда и то до обяд. Причината е главно в това, че българите са привикнали да вършат всичко в понеделник рано сутринта. За да намалеят опашките в София беше въведен и спомагателен работен ден на РПУ-та - събота, когато хората също могат да подават поръчки. Графикът им на работа е оповестен на формалната страница на Министерство на вътрешните работи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР