С новата ескалация на палестинско-израелския конфликт и рязкото повишаване на

...
С новата ескалация на палестинско-израелския конфликт и рязкото повишаване на
Коментари Харесай

Какви са последиците за международния петролен пазар на фона на палестинско-израелския конфликт?

С новата ескалация на палестинско-израелския спор и внезапното повишение на геополитическите опасности, вложителите обръщат огромно внимание на риска от вероятни спирания на доставките на нефт в Близкия изток.

Според организация „ Синхуа “ от експлоадирането на новия кръг на спора сред Палестина и Израел повече от 4400 души от двете страни са били убити, а ранените са над 12 500.

Международната организация по енергетика (МАЕ) съобщи неотдавна в последния си месечен отчет за петролния пазар, че макар относително слабото за в този момент влияние на палестинско-израелския спор върху доставките на недопечен нефт, участниците на енергийния пазар към момента са мощно обезпокоени, защото рецесията се популяризира относително бързо. „ Конфликтите в Близкия изток са цялостни с неустановеност и нещата се развиват бързо. “ МАЕ също по този начин намали прогнозата си за напредък на световното търсене на нефт през 2024 година

Каква е последната наклонност на интернационалните цени на петрола? „ Ако световният стопански напредък е муден, вероятностите за търсенето на нефт ще станат още по-малко оптимистични, което ще усили геополитическото влияние и ще окаже напън върху интернационалните цени на петрола “, сподели Ан Гуанйон, специалист на Професионалния комитет за кредитен мениджмънт (Professional Committee of Credit Management), както и член на Китайска асоциация за сливания и придобивания (China Mergers & Acquisitions Association).

Международната организация за енергетика разяснява още, че Близкият изток съставлява повече от една трета от международната търговия с нефт по море, а палестинско-израелският спор ускори опасенията, че обстановката може да засегне доставките на нефт в района. След експлоадирането на новия кръг от палестинско-израелския спор на 7 октомври, търговците са оценили рискова награда от 3-4 $ за барел, само че цените на петрола са почнали да се стабилизират. Освен това МАЕ също по този начин намали прогнозата си за световното търсене на нефт през 2024 година, защото по-слабите вероятности за световен стопански напредък и подобренията в енергийната успеваемост се чака да понижат потреблението на нефт. Агенцията също намали прогнозата си за напредък на световното търсене на нефт през 2024 година до 880 000 барела дневно от предходната прогноза за 1 милион на ден. В същото време, обаче, организацията увеличи прогнозата си за напредък на световното търсене на нефт през 2023 година до 2,3 милиона барела дневно.

Основната причина за това е, че търсенето на нефт в Китай, Индия и Бразилия към момента пораства бързо. Въпреки това, като се има поради забавянето на световното икономическо възобновяване, организацията понижи прогнозите си идната година.

„ МАЕ чака пазарът на нефт да остане компактно уравновесен за известно време. На този декор интернационалната общественост ще бъде мощно загрижена за рисковете за доставките на нефт в Близкия изток “, разясниха от организацията. Имайки поради „ внезапната ескалация “ в геополитическите опасности, организацията съобщи още, че „ ще бъде подготвена да предприеме дейности, когато е належащо, с цел да подсигурява, че пазарът поддържа съответно предложение “.

„ Цените на петрола нормално се въздействат от търсенето и предлагането, а намаляването на световното търсене на нефт евентуално ще докара до свръхпредлагане на пазара. Ако има остатък, цените може да паднат. Особено в такива случаи, в случай че световният стопански напредък е ленив, тогава вероятностите за търсенето на нефт са даже по-малко оптимистични, оказвайки напън върху интернационалните цени на петрола да паднат още ", разяснява Ан Гуанйон. Той прибавя още, че интернационалните цени на петрола също се въздействат от други фактори, като неустойчивостта на интернационалните политически условия, геополитическото напрежение, споразуменията за понижаване на производството и други Въпреки че МАЕ намали прогнозата си за напредък на търсенето на нефт в международен мащаб, тези останали фактори могат да компенсират въздействието на проверката надолу до известна степен и да окажат въздействие върху наклонността на крайната цена на петрола. „ Поради плануваното понижаване на растежа на търсенето на нефт, натискът от свръхпредлагане неизбежно ще се усили, което ще докара до спад на интернационалните цени на петрола. “ Главният икономист на IPG за Китай Бай Уънси разяснява, че „ геополитическото напрежение може да докара до спиране на доставките, което ще има въздействие върху възходящите цени на петрола. "

От Международната организация по енергетика обявиха, че откакто Саудитска Арабия и Русия сплотиха напъните си за понижаване на производството, покачващите се цени на петрола са възродили сериозните опасения по света по отношение на инфлацията. Това може да докара до в допълнение стягане на паричната политика или поддържане на лихвените проценти на високи равнища за нескончаем интервал. В следствие сходни ходове биха могли да „ тласнат нежната международна стопанска система към стагфлация “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР