С неповторим галаконцерт на лауреатите завърши шестото издание на международния

...
С неповторим галаконцерт на лауреатите завърши шестото издание на международния
Коментари Харесай

Млади виртуози превзеха зала ``България`` след международния конкурс за цигулари ``Васко Абаджиев`` |

С несравним галаконцерт на лауреатите приключи шестото издание на интернационалния конкурс за цигулари „ Васко Абаджиев ”, проведен от клуб ЮНЕСКО „ Леонардо да Винчи ” София.

Голямата премия на авторитетното жури в размер на 1500 евро завоюва 17-годишният румънец Стефан Апроду, а негови почтени подгласници станаха 23-годишната японка Рейка Сакамото (получила приз в памет на Стефан Балкански и 1000 евро) и 25-годишният арменец Феликс Харутюнян, отличен с 500 евро.



Лауреатите бяха наградени на тържествена гала в зала „ България “.

Сакамото е приключила музикалните университети в Лозана и Виена, а Харутюнян – тези в Ереван и Грац (Ав). Специалната премия от 300 евро беше присъдена на съветския гений Азат Нургаянов (25 г.), ученик на Казанската и Московската консерватории.



Японката Рейка Сакамото, която има дипломи от университетите в Лозана и Виена, завладя и софийската аудитория.

Въпреки нежната си възраст Апроду завладя сърцата на публиката с невероятната лекост и просветеност на осъществяването си в съпровода на Пазарджишкия симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров.

„ Беше фантастична опция да изсвирвам пред такава зала, за което благодаря на уредниците. Самият конкурс беше извънредно тежък, макар че първите два тура бяха онлайн, а третият – онлайн. Първо беше стресиращо да приготвя записите, а по-късно да показва и двете си осъществявания в София. Получи се превъзходна конкуренция даже в изискванията на пандемия и дълго няма да не помни прелестните усеща, които изпитах тук. Влюбих се в цигулката 7-годишен, когато видях един другар да свири. Майка ми ме попита дали да ме запише в учебно заведение с проучване на съветски или предпочитам музиката. Аз незабавно отговорих: „ Музиката ”. Макар да не съм от музикантско семейство, интуицията ме поведе към този инструмент ”, показа Стефан, който имаше шанса да свири пред фамилията си и своя музикален възпитател Магдалена Урсу.



25-годишният арменец Феликс Харутюнян завоюва трета премия.

Хибридният вид на осъществяване на конкуренцията (онлайн и на живо) се наложи поради ковид, само че и в тази обстановка за присъединяване се записаха претенденти от Япония, Русия, Съединени американски щати, Румъния, Турция, Казахстан и Армения. Международното жури бе в състав проф. Албена Данаилова, проф. Жана Ганделман, проф. Светлин Русев, проф. Йосиф Радионов и господин Стефан Илиев.



Специалната премия на журито получи Азат Нургаянов от Русия.

Конкурсът се организира с поддръжката на Столична община и под патронажа на Н.Пр. господин Джани Сторнело, Почетен консул на България за Пиемонте и Вале Д`Аоста.

Клубът-организатор благодари и на сътрудниците си - Съюза на българските музикални и танцови дейци, Софийската филхармония, госпожа Антония Балканска Лавайн, IClassicalacademy, Лайънс клуб „ Св. Иван Рилски “, Unique Estates, Българска национална телевизия и БНР.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР