С национален форум в Стара Загора архитекти ще отбележат 145

...
С национален форум в Стара Загора архитекти ще отбележат 145
Коментари Харесай

Архитекти се събират в Стара Загора на национален форум по повод 145-тата годишнина от плана на Байер

С народен конгрес в Стара Загора архитекти ще отбележат 145 години от проекта на Лубор Байер, който ознаменува началото на българското градоустройство.  Организатор на  тематичното събитие е Съюзът на архитектите в България, подсилен от Община Стара Загора, Камара на архитектите в България, Камара на строителите в България, Тракийски университет, Регионален исторически музей - Стара Загора и сътрудници.

Мероприятието ще се състои на 25 март, от 9.00 часа, в зала 1 на хотел „ Верея “, с вход свободен. Амбицията на уредниците е да предизвикат полемика, която посредством уроците на предишното да формулира актуалните проблеми, а по-късно да се избере най-подходящ път за тяхното решение, употребявайки съдействие сред разнообразни управнически и публични структури.
-->
В програмата са включени забавни и потребни лекции. „ Модерните течения в градоустройството на България 1878–1990 година “ ще показа доцент доктор арх. Ясен Кьосев. Археологът Райна Антонова ще приказва за “Планът на Либор Байер за възобновяване на Стара Загора, указващ  началото на актуалното градоустройство ”. „ Градоустройствено обмисляне на Стара Загора от 1878 година до наши дни “ ще презентират проф. доктор. арх. Иван Никифоров и доктор арх. Мила Никифорова. Главният проектант на Община Стара Загора – арх. Младен Иванов, ще маркира актуалните вероятности на града в подтекста на новия Общ организационен проект, а арх. Светлана Александрова ще показа „ ЖК „ Железник “ - от 70-те години на XX век до наши дни “.

Предвидени са полемики сред другите лекции, както и къси паузи за неофициални диалози.

Във втората сесия на събитието, ландшафтните архитекти Димитър Николов и Корнелия Маторова ще приказват по тематиката „ Зелената система и парковете на Стара Загора “. Малко по-късно, арх. Петър Киряков ще сложи за полемика „ Изграждане на достоверния исторически център на Стара Загора в пространствено взаимоотношение с центъра на античния град “, а арх. Мария Каразлатева - „ Архитектурният модернизъм в Стара Загора “. Социологът Първан Симеонов ще даде акцент на „ Градските сдружения и публично–частното партньорство в актуалното градоустройство – образецът на Стара Загора “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР