С настъпващата нова вълна на коронавируса гражданското общество се активира

...
С настъпващата нова вълна на коронавируса гражданското общество се активира
Коментари Харесай

Предчуствие за локдаун – заваляха инициативи в помощ на е-ученето


С настъпващата нова вълна на ковид гражданското общество се задейства по проблемите на е-ученето
(снимка: CC0 Public Domain)

Граждански начинания за подаряване на компютри и таблети на деца в неравностойно състояние стартират да никнат из доброволческите групи в обществените мрежи. Предусещайки евентуален нов „ локдаун ” при започване на образователната година, на доста места дейни жители търсят метод да дарят компютърна техника за учениците, които нямат лични устройства и не могат да си разрешат да си купят.

Активизирането на гражданското общество по наболели въпроси, като да вземем за пример опазването на горите, е видно все по-силно през последните години. Социалните мрежи пък дадоха опция на инициативните хора със сходни ползи да се „ намерят ”, да се срещнат и да обединят напъните си. С това силата на благотворителната интензивност се умножава лавинообразно.

В последните дни, с оповестеното очакване за „ нова вълна ” на ковид и предчувствието за следващия „ локдаун ” дейни жители се обърнаха към общността с апел за обезпечаване на компютърна техника за децата, които нямат лични устройства и няма да могат да учат при вероятно затваряне на учебните заведения. Десетки жители с подготвеност откликват на сходни апели.

Темите намират място в активистки, софтуерни и доброволчески Фейсбук групи като,,,. Впечатляващо е, че в общия случай в границите на няколко часа или даже по-малко от час всеки сходен зов намира решение.

Фирмите, които извеждат от приложимост амортизираните си към този момент компютърни системи, могат да дарят машините в помощ на деца сираци, деца в обществено слаби фамилии, общностни центрове за деца. Много от донорите са и частни лица. Те с подготвеност дават свои работещи, „ дублиращи ” компютри или пък остарели, само че работещи устройства на своите към този момент пораснали деца.

С подготвеност се включват и хора от ИТ специалностите. Те поемат задължения като това да ремонтират безплатно непознати преносими компютри и компютри, с цел да ги приведат в годно за работа положение за децата в потребност, или пък да сглобят нови конфигурации от съществуващи съставни елементи.
още по тематиката
Често пъти около даряването на компютърно устройство участниците се сещат да подарят и други материали, които биха могли да са нужни на децата в потребност, като да вземем за пример компютърна външна страна, рутери, столове, раници и други По отношение на интернет свързаността се оказа, че телеком операторите са дарили огромен брой абонаменти (SIM карти) за децата от цялата страна и съвсем няма фамилии, които нямат интернет за е-обучение на рожбите си.

Активността на донорите разпали за следващ път дебата не трябваше ли всички деца в потребност да получат компютърна техника за образование от своите учебни заведения в границите на общонационален проект на просветното министерство. Мнозина споделят разочарованието си. По време на предходните серии е-обучение децата са останали без устройства, учейки независимо без помощ от учителите си, споделят смутените родители.

Паралелно с това още веднъж изплува на дневен ред и тематиката за изгодите и вредите за децата от дългото стоене пред екраните. Все повече родители осъзнават, че продължителното фокусиране на детските очи в дребния екран – изключително в случай че се работи с таблет или смарт телефон – води до късогледство.

Самото боравене с интерактивни презентации и филмчета е занимателно, само че пък родителите виждат, че доста по-малко бива запомнено от децата. При по-големите пък разсейването е мощен фактор. Оставайки „ виртуалната класна стая ” включена, те се впускат в чатове между тях.

Тези провокации остават нерешени, както и контролът на достъпа на децата до „ неуместно наличие ” при боравене с разнородни, лични или дарени, устройства.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР