С напредването на възрастта кучетата могат да променят поведението и

...
С напредването на възрастта кучетата могат да променят поведението и
Коментари Харесай

Заболявания при възрастните кучета

С напредването на възрастта кучетата могат да трансформират държанието и настроенията си. Подобно на хората, колкото са по-възрастни стават, толкоз способността им да отблъскват заболяванията понижава.

Дори най-любящият и деликатен притежател може да пропусне знаците на болести при старите кучета, като одобри, че отклоненията в съня на кучето или питателните му привички са естествени единствено заради възрастта му.

Много по-добре е да не вършим догатки, а при най-малките подозрения да се свържем с ветеринарен доктор. За да ви помогнем, ето лист на постоянно срещаните болести при възрастните кучета.

Кучешки артрит

Подобно на хората, в преклонна възраст кучетата също могат да страдат от артрит. Артритът е инфектиране на една или повече стави и може да провокира отичане, вдървеност и мощна болежка. Симптомите на кучешки артрит могат да доведат до куцане на кучето или смяна в походката, отвращение за придвижване, омерзение към стълби, затруднено вървене, както и проявление на болежка при нанагорнище. Болното животно може да ближе или хапе местата, на които усеща болежка, или пък да демонстрира нервност и експанзия. Не се тормозете, в случай че кучето ви има артрит, заведете го на ветеринар, който да му изпише медикаменти, или да ви посъветва да извършите някои промени в диетата и тренировките.

Заболяване на венците

 Възрастните кучета страдат от болести на венците от време на време

С напредването на възрастта някои кучета могат да развият гингвинит или инфектиране на венците. Венците на домашния ви любим могат да се възпалят, когато бактериите в устата се трансформират в плака върху зъбите. Слюнката втвърдява плаката и основава зъбен камък. Бактериално натоварената плака и зъбен камък върху зъбите могат да се разпространят под линията на венците и да причинят отичане. Ако не се лекува, възпалението на венците при кучето може да премине към периодонтит, когато венците се оттеглен от зъбите. Това основава джобове, които могат да се заразят и да причинят загуба на костна маса. Симптомите са кървящи, червени и подути венци. Болестта може да популяризира инфекцията в кръвния поток и да аргументи съществени увреждания на органите.

Диабет

Кучешкият диабет е измежду другите заболявания при старите кучета. Той е породен от неприятна продукция и действие на инсулин - хормон, създаван от панкреаса. Работата на инсулина е да помогне да се реалокира глюкозата от кръвта в клетките на тялото, където тя се употребява за сила. Диабетът най-често се среща при кучета на възраст 8 или 9 години. Диабетът може да бъде унаследен и е по-често срещан при женските човеци. Породата на кучетата, предразположени към диабет, са Самоед, Териерите, Мопс и Мини Шнауцер. Симптомите на диабета включват честа жадност и нараснало уриниране, загуба на тегло, отмалялост, нервност, повтарящи се инфекции, замъглено виждане и постепенно заздравяващи порязвания или натъртвания.

Загуба на зрение

Макар и печална, загубата на зрение не би трябвало фрапантно да трансформира ежедневния живот на вашето куче. Слепотата може да се прояви с течение на времето и е най-добре, когато бъде открита, да започнете да учите кучето си да разчита повече на другите си сетива. Влошаването на зрението е част от естествения развой на стареене при кучета. Един от ранните признаци може да бъде кучешката катаракта. Други признаци на загуба на зрението включват удряне в неща, рухване, разширени зеници и червени или раздразнени очи.

Бъбречна непълнота

 Затлъстяването е измежду честите болести при старите кучета

Бъбреците отстраняват отпадъците и поддържат салдото в организма. Когато тези органи изгубят своята отделителна функционалност, токсините могат да се натрупват в тялото и да го опустошат. Това отравяне на системата се назовава бъбречна непълнота. Много неща могат да причинят бъбреците да спрат да си правят работата. Това може да бъде бъбречен камък, който блокира уринарния тракт, или скъсване на пикочния мехур, или обикновено стареене на бъбреците. Симптомите на камъни в бъбреците при кучетата могат да включват жадност, постоянно уриниране и неконтролирано изпускане. Не е изключено животинките да станат апатични, да нямат вкус, да изгубят тегло, да повръщат и да имат кафяви петна по езика.

Рак

Ракът при кучетата е все по-разпространено заболяване при възрастните кучета. Анализите на кръвта рядко откриват рак първоначално, тъй че е значимо да забележите, че кучето ви има бучки или натъртвания по тялото си, промени в тежестта, рани, които зарастват постепенно, кървене от устата, носа или ушите. Можете да видите също и слюни, кашлица при кучето, прекалено задъхване, затруднено хранене и изключителна отмалялост. Други неща, за които би трябвало да внимавате, са диария, запек или кръв в изпражненията. Успешното лекуване на рака е по-вероятно, в случай че бъде заловен в ранен етап, тъй че рутинните инспекции при ветеринар са от значително значение.

Деменция

Синдромът на деменция или кучешка когнитивна дисфункция е здравно положение, което предизвиква загуба на паметта, промени в личността, комплициране и дезориентация. Болестта на Алцхаймер при хората е съвсем същата. Можете да познаете, че кучето ви е с деменция, в случай че не помни познати играчки, научени трикове, вас, като притежател или даже името си. Сред постоянно срещаните признаци на болестта са също циркулиране в кръг, боричкане в предмети, изолираност, мощно безпокойствие и други.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР