С наложени наказания е приключило делото срещу петима подсъдими, обвинени

...
С наложени наказания е приключило делото срещу петима подсъдими, обвинени
Коментари Харесай

Брутални подробности за нападението на стотина цигани срещу полицаи в Ботевград

С наложени санкции е завършило делото против петима подсъдими, упрекнати от Районна прокуратура – Ботевград за осъществени от тях закононарушения - приложимост на мощ против орган на власт, безчинство и заличаване на непознати движими движимости, написа novini.bg.

Вечерта на 23.06.2018 година в Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи в гр. Ботевград били получени сигнали от жители за нарушение на нощната тишина, посредством мощна музика в ж.к. „ Саранск “ в града. По този мотив, към 23:30 ч., на място били изпратени полицейски екипи за прекратяване на нарушаването.

Пристигайки пред блок № 15, чиновниците на реда открили сложени пред единия вход озвучителни колони, възпроизвеждащи музика на високи децибели. До тях стоял Х.Х., който се легитимирал пред служителите на реда с персоналната си карта и декларирал, че въпросната техника е негова. Било му обяснено, че за нарушаването на нощната тишина следва да му бъде формиран акт за определяне на административно нарушаване и да бъдат конфискувани колоните. Мъжът отказал да ги съобщи, като трансформирал изказванието си, че са негови и не оказал подпомагане за установяването на техния притежател. Отправил обидни думи към служителите на реда и лежащ върху колоните.

Междувременно на мястото почнали да се събират живеещите в ромската махала – към 70 - 80 лица. При опит на служителя на реда да задържи Х.Х., за сформиране на акта, към тях се доближил Г.М. Той почнал да вика на присъстващите: „ Излизайте, ставайте! Какво са ни пристигнали дома? Тия жандармеристи на какви се вършат? Събирайте се, няма да им се даваме на тия. Какво чакате? Излизайте всички на открито! “
След това използвал мощ по отношение на органа на реда. Вследствие отправените от подсъдимия Г.М. апели, навалица от десетки лица почнала всеобщо, от разнообразни страни, целеустремено и нападателно да хвърля в посока на служителите на реда и служебните им коли разнообразни предмети. Сред тях имало стъклени буркани и бутилки, части от дървета, камъни, тротоарни плочки, пейки, колела, лопати, перваз от прозорец, железен парапет, консерви, кутии с багра, тухли. В тези дейности взели участие и петимата подсъдими – Г.М., Х.Х., Г.А., С.Н и И.Д. По този метод органът на реда бил подложен наложително в обстановка на неспособност да извърши отговорностите си по работа.

Проявената експанзия към тях и имуществото на Министерство на вътрешните работи стигнала до степен, в която двама от служителите на реда не съумели да стигнат до служебния си автомобил. Поради тази причина се наложило да го оставят и да се изтеглят с останалите сътрудници. Дори и по-късно подсъдимите с още по-голямо озлобление траяли да хвърлят предмети по тях. В резултат на дейностите на подсъдимите, на три от служебните коли - благосъстоятелност на Главна дирекция „ Национална полиция “ на Министерство на вътрешните работи, били породени голям брой повреди.

Според заключението на направената по делото съдебно-оценителна експертиза, цената на вредите възлиза на 3 314 лв.. Петимата подсъдими са се признали за отговорни за осъществените от тях действия и са се споразумели с държавното обвиняване. С определение на съда на Г.М., С.Н. и И.Д. са наложени санкции от по една година „ отнемане от независимост “ при първичен „ непоколебим “ режим на изтърпяване, а на Х.Х. и Г.А. – по една година „ отнемане от независимост “ с тригодишен изпитателен период. Причинените от закононарушението имуществени вреди са възобновени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР