С наближаването на Коледа можете да изненадате семейството, като приготвите

...
С наближаването на Коледа можете да изненадате семейството, като приготвите
Коментари Харесай

Сладки изкушения за Коледа

С наближаването на Коледа можете да изненадате фамилията, като приготвите обичаен славянски коледен десерт с пшеница.

Необходими артикули: 150 грама мак, 200 г пшеница, 50 грама орехови ядки, 50 грама стафиди, ванилия, мед и захар на усет.

Измийте добре пшеницата, залейте с вода и сварете до подготвеност. Залейте мака с гореща вода и оставете да престои, до момента в който не се трансформира в тъмна паста.

Прецедете, счукайте в хаванче, смесете с пшеницата, прибавете нарязаните на ситно орехи, стафидите, меда, захарта и ванилията. Пресипете в хубав съд и сервирайте охладена.

 Пшеничен Десерт

Коледни понички се вършат, като се замесва тесто от две чаени чаши брашно, една чаена чаша вода или прясно мляко и щипка сол. Замесва се тесто и се оставя за половин час.

Разточва се и от него се оформя руло, което се нарязва на равни елементи. От всяка част се прави нещо като дребна палачинка, цялостни се с плънка и се защипват краищата.

Плънката може да е от пресни плодове, в които сте добавили захар, или от сладко, може да се размени и със сирене или гъби. Поничките се пекат на двеста градуса и след изваждането се мажат с разтопено масло.

Бадемови сладки за коледната софра се подготвят елементарно, като се направи тесто от 220 грама портокалов конфитюр, 100 грама мед, 100 грама захар, щипка канела, щипка кориандър, 2 яйца, 200 грама брашно, две чаени лъжички бакпулвер, 200 грама смлени бадеми.

Портокаловият конфитюр, медът, захарта, канелата и кориандърът се нагряват на водна баня. Леко се охлажда и се прибавят яйцата, пресятото брашно и бадемите.

Тестото се разпределя в огромна тава и се изпича един час на 100 и двадесет градуса. Изстиналото печиво се покрива с забрадка и се остава един ден.

След това се реже на линии. Нагряват се 100 грама ярък конфитюр, да вземем за пример от кайсии, претрива се през решето. С него се намазва всяка линия и се украсява със захаросани портокалови корички.

 Коледен сладкиш

Други доста известни хрумвания за десерти към Коледа са:

- щолен;

- джинджифилови сладки;

- напукани сладки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР