С музикална програма, възпоменателна церемония и военен ритуал по полагане

...
С музикална програма, възпоменателна церемония и военен ритуал по полагане
Коментари Харесай

Тържествено! В Разлог отбелязаха 120 г. от  Илинденско-Преображенското въстание 


С музикална стратегия, възпоменателна гала и боен обред по полагане на венци и цветя, с присъединяване на Трето бригадно командване-град Благоевград, с зам. -командир полк. Калчев, поданици и посетители на община Разлог означиха 120 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание.
По време на събитията, проведени от Община Разлог, пред паметника на Илинденци, в местността " Предел ", през днешния ден Мъжка фолклорна група „ Годлевски Великден “ извърши песните " Песен за Гоце ", " 7 години ", " Цвете от Пирина ", Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за героите, починали за свободата на България, а кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов и госпожа Мария Димова, регионален шеф на област Благоевград, направиха послание към всички присъстващи.
“На този незабравим ден, изразяваш непобедимия български дух, пред олтара - знак на гордостта и българската смелост, се прекланяме пред подвига на героите, оставили костите си, пред светилището на Отечеството! В знак на откровена респект и благодарност дано отеква посланието ни, че помним кървавите събития от 1903-та година, и носим в сърцата си хилядите починали, по време на националнообединителни битки, приели и предаващи посланието за мощен и обединен народ! ”, насочи своето обръщение инж. Гърменов.
Под съпровода на Духов оркестър към Народно читалище „ 15 септември 1903- 1909 година “ – град Разлог, пред духовната мощ и саможертвата на участниците в Илинденско-Преображенското въстание, глава сведоха инж. Венцислав Гърменов, ръководителят на Общински съвет-Разлог доктор Мария Копанарова, зам. -кметът по икономическите и правни въпроси господин Иван Гюров, кметове по обитаеми места от община Разлог и региона, народни представители, признателни поданици и посетители на Разлог.
В знак на благодарност пред мемориала на Илинденци цветя сервираха инж. Венцислав Гърменов (кмет на община Разлог), госпожа Мария Димова (областен шеф на област Благоевград) и господин Александър Мацурев (зам. -областен шеф на област Благоевград), доктор Мария Копанарова (председател на Общински съвет-Разлог), от името на командира на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков - венец постави полковник Георги Калчев (зам. -командир на 3-то бригадно командване Благоевград), кметове по обитаеми места от община Разлог, господин Иван Кадев (кмет на община Банско), господин Атанас Стоянов (кмет на община Сандански), господин Апостол Апостолов (кмет на община Симитли) и господин Вилимир Александров (председател на Общински съвет-Симитли), господин Костадин Стойков (народен представител от 49-тото Народно събрание), господин Николай Шушков от името на Национален комитет за отбелязване на 120 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание, Народно читалище “15 септември 1903-1909 година ”, представители на политически партии, признателни поданици и посетители на община Разлог.
През 1903 година в с. Смилево, Битолско на Илинден е сложено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и приключва в Разлог на Кръстовден. В желанието за национално обединяване на българите въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите на тези райони.
Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия (днешен Разлог) -центърът на въстанието, са изгорени.
42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са заровени в оброчището „ Св. Димитър “-парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишния Иван Цуцуманов, а най-възрастния е 68-годишния Марко Хаджиев. Останалите са мъже, в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР