С мнозинство Общинският съвет на Раднево даде стартира процедура по

...
С мнозинство Общинският съвет на Раднево даде стартира процедура по
Коментари Харесай

Раднево обявява болницата за приватизация, министърът Ангелов: Тяхно право е

С болшинство Общинският съвет на Раднево даде започва процедура по приватизация на двете сдружения с предмет опазване на здравето - МБАЛ „ Д-р Димитър Чакмаков “ ЕООД и „ Медицински център І “ ЕООД. Това стана с решение от 28-ми януари тази година, откакто в локалната администрация постъпи капиталово предложение за тях.
То е от сливенския бизнесмен Ибрям Мустафов. В писмото му за желание се споделя следното:
Имам интерес да влагам в региона на опазването на здравето в град Раднево. Притежавам САГБАЛ „ ЕВА “ ЕООД и МЦ „ Св. Анна “ ЕООД от 2001 година, находящи се в град Сливен, а от 2018 година съм притежател на МБАЛ „ Св. Йоан Рилски “ ООД и МЦ „ Златен рог “ ЕООД – град Ямбол.
Имам предпочитание и опция да разширя активността, като за задачата предлагам посредством публично-частно партньорство или посредством приватизация да придобия капитала на МБАЛ „ Д-р Димитър Чомаков “ ЕООД  – Раднево, и „ МЦ І “ЕООД – Раднево.
Практиката демонстрира, че много по-добри резултати се реализират, когато ЛЗ за извънболнична и болнична помощ са на еднакъв притежател, както се вижда от досегашния ми опит с ЛЗ в Сливен и Ямбол. Предпочитам, в случай че стигнем до договаряния, теренът на двете лечебни заведения да бъде със схема от Кадастъра и без притежатели. Преди време се отхвърлих от покупка на МБАЛ „ Света Петка “, град Нова Загора заради това, че прилежащият терен към МБАЛ беше 14 000 кв. м, от 80 048 кв. м с повече от двадесет притежатели. В такива случаи е мъчно да намериш банка за кредитиране, даже невероятно, както и да предприемеш ново строителство или усъвършенствания “.
Предложението на кмета е срещнало утвърждението на 11 от 15-тимата общински съветника. Против са дали своят вот Гошо Георгиев (ГЕРБ), Иван Величков (БСП), Красимир Куртев (БСП) и Теменужка Сотирова (МК „ МИР “).
Със същото решение от края на януари кметът на общината е акредитиран да разпореди посредством директно договаряне правенето на разбори на правното положение, приватизационни оценки и осведомителни меморандуми за двата обекта. След като одобри анализите той би трябвало да ги предложи за одобряване от Общински съвет.
Дни по-късно, при започване на февруари, депутатът Георги Гьоков (БСП) зададе въпроси по отношение на тази идна приватизация до здравния министър проф. доктор Костадин Георгиев. Той попита какво е финансовото положение на болничното заведение, дали такава приватизационна договорка е уместна и законосъобразна, какви ще са гаранциите, че новият притежател ще резервира активността на закупеното здравно заведение, дали се наруши салдото в Националната здравна карта, по какъв начин ще се подсигурява здравното обслужване на локалното население и други
Днес министър Ангелов е дал отговор, че според предварителния годишен доклад за 2020 година общите отговорности на болничното заведение са в размер на 1 888 000 лв., от които просрочени – 1 126 000 лева
Той разяснява, че както многопрофилната болница, по този начин и медицинският център са търговски сдружения със 100% общинско присъединяване в капитала, а правата на едноличен притежател се упражняват от Общинския съвет в Раднево.
„ Обръщам внимание, че приватизацията на общинското присъединяване в капитала на цитираните нагоре търговски сдружения се прави от общинските препоръки или избрани от тях органи по ред, избран в Закона за приватизация и следприватизационен надзор “, е показал в умозаключение министърът.
 

(Дружествата, с които е обвързван Ибрям Мустафов)
 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР