с.Крушари. Читалището в добруджанското село Крушари е подело инициатива да

...
с.Крушари. Читалището в добруджанското село Крушари е подело инициатива да
Коментари Харесай

Читалището в добруджанското село Крушари е подело инициатива да създаде първата в страната експозиция на български шевици

с.Крушари. Читалището в добруджанското село Крушари е подело самодейност да сътвори първата в страната експозиция на български шевици. Обявена е акция за набиране на образци с везба от всички краища на страната ни. Могат да се включат и българи от общностите ни зад граница, в случай че везат и желаят да дарят, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Идеята е от години и е на Димитрина Желева, шеф на Дирекция „ Регионално развиване и филантропични действия ” в Община Крушари. Тя в свободното си време избира до момента с изкуството - колекционира порцеланови предмети, като сбирката й съдържа неповторими изработки. Рисува от дете. Преди години е впечатлена от техниката енкаустика и по този начин след време се случва нейната първа независима галерия на восъчна живопис.

Идеята да бъдат събрани шевици от всички краища на българските земи е подбудена от една най-обикновена преживелица в всекидневието, споделя Димитрина Желева. Край боклука тя вижда изхвърлено каре с цветни нашивки - труда на нечии сръчни ръце и красиво сърце, става известно, не коства нищо за някого. Така се оформя концепцията да бъде проведена сбирка с експозиции на национално творчество - „ Изгубените съкровища на България “, която да съдържа и везани платна, тъй като „ Тези шевици, тези неща, които са правели нашите баби и майки, са неповторимо завещание. Бод след бод, красиви и най-важното - в българската шевица има закодирани послания, символика. Има госпожица, има женитба, има кръстове, има слънчеви знаци, има пътища, богиня на плодородието, животни - обилие от хубави неща “, уточни Димитрина Желева. Тя е споделила своята концепция с настоятелството на Народно читалище „ Йордан Драгнев - 1894 “в село Крушари. Дарителската акция към този момент е в ход, евентуално до есента. Всяко дарено „ украшение “, както дефинира тези нашивки Димитрина Желева, ще бъде деликатно пригладено и сложено под стъкло с рамка, с цел да не трансформира цветовете си под въздействие на времето. Така ще бъде обособена сбирка в читалището, каквато може би в България към момента няма, събрала духа на българския народ, неговите вярвания, фантазии и непреходния му нюх за хубост. Колекцията ще бъде наречена „ Животът в шевици - изгубените съкровища на България “, като към този момент това е работният вид. Димитрина Желева означи, че единствено е чувала за сходен музей на разложко-самоковската шевица. Знайно е, че българската шевица участва в носии, в обособени музейни експонати, само че към момента няма цялостна картинна изложба на шевиците в България, каквато е концепцията на дарителската акция. Всеки, който желае да се включи в нея, може да се свърже с читалището в добруджанското село или да изпрати своето подаяние на пощенски адрес: с. Крушари ул. „ Георги Димитров “ 27, п.к.9410. Телефонните номера за връзка са: 05771 / 23-24; 0882074868. Председател на читалището е Диана Иванова, секретар - Калинка Пенева.
Жулиета НИКОЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР