С колкото повече хора се срещате, колкото по-близко сте един

...
С колкото повече хора се срещате, колкото по-близко сте един
Коментари Харесай

Как да се предпазим от Covid-19?

С колкото повече хора се срещате, колкото по-близко сте един до различен и колкото повече време сте дружно, толкоз повече рискът за възпаление нараства.

Рискът липсва при виртуални срещи, прояви и събирания. Неголям риск съществува, когато се срещат малко хора навън, когато се съблюдава дистанцията от 2 м, когато всички носят маски, не се разменят или не се употребяват общи предмети и всички хора са от една и съща област, общественост, обитаемо място. По-голям е рискът при събирания на повече хора, поддържащи разстояние сред тях от 2 м, само че с участници отвън локалната област. Най-висок е рискът при събирания на хора, които не могат да съблюдават дистанцията от 2 м един от различен и в тях вземат участие хора, пристигнали от друго място, друга област, друго обитаемо място. Трансмисията е въздушно-капкова, контактно-битова, фекално-орална, аерозолна и допустимо отвесна.

Тъй като е невероятно със 100% сигурност да изключим риска за възпаление, можем да го понижим до вероятния най-малко:

Мийте ръцете си постоянно с вода и сапун за най-малко 20 секунди.

Използвайте еднократни хартиени салфетки за подсушаване.

Ако няма вода и сапун, използвайте дезинфектант (70% спирт).

Стойте в къщи оптимално, доколкото е допустимо.

Отложете или отменете срещите си с други хора, в случай че Вие или тези хора са имали възможност за контакт с ковид през последните 14 дни.

Ако излезете на открито, спазвайте отдалеченост един от различен от 2 м.

Правете срещите си с други хора по опция навън.

Избягвайте непосредствен контакт с Вашите гости.

Не се ръкувайте, не удряйте лакти, крайници и не се прегръщайте! Поздравете се отдалечено с кимане на глава, ръкомахане, реверанс и с думи.

Подредете масата и столовете на разстояние, осигуряващо обществена отдалеченост (не се отнася за хората, живеещи в едно домакинство).

Дезинфекция на стаята може да се извърши безвредно с ултравиолетова лампа или озон.

Носете маска и изисквайте същото от хората към Вас, или ги избягвайте (ако не съблюдават изискванията).

Маската би трябвало да покрива носа и устата и да се сменя при намокряне или след 2-3 часа прилагане.

Преди слагане и събаряне на маската измивайте ръцете си със сапун и вода или с дезинфектант за ръце въз основата на алкохол.

Снемайте маската в обратна посока без да докосвате предната ѝ част.

Ако маската е за еднократна приложимост, изхвърлете я незабавно.

Ако ползвате многократна маска, изпирайте я допустимо най-скоро след приложимост с перилен препарат при 60℃.

Маска не се слага на хора в безсъзнание, на деца под 2 години и на хора, които нямат опция сами да я смъкват.

Използвайте дезинфектант от етанол (спирт) 70%.

Спазвайте безспорна хигиена при прилагане на тоалетна.

Избягвайте места и прояви със събиране на доста хора, изключително в случай че имате рискови фактори.

Проветрявайте постоянно стаите и работните пространства, използвайте терасите и балконите за достъп до чист въздух, както и разходките в парка.

Откажете тютюнопушенето.

Като антистрес използвайте физическо натоварване, а не алкохол.

Всеки би трябвало да съблюдава разпоредбите, с цел да се ограничи разпространяването на инфекцията и с цел да защищити себе си, обществото и хората с нараснал риск за тежка болест.

Въпреки пандемията, не забравяйте за скрийнинговите проучвания, на които всеки предстои по отношение на ранна онкологична диагноза.

Почиствайте и дезинфекцирайте постоянно докосваните повърхности във Вашия дом (блок) – порти, дръжки, бутони, асансьор.

Приемайте постоянно предписаните Ви медикаменти във връзка други заболявания, тъй че да са под надзор.

Ако сте над 65 години, може да се ваксинирате след консулт с персоналния доктор против грип и пневмония (особено значимо е за хората с рискови фактори).

При незабавни положения, не се бавете и търсете лекарска помощ по най-бързия метод.

Помнете хората, с които сте контактували, в случай че се наложи да се организира епидемиологична анамнеза.

Бъдете физически деен, хранете се и живейте здравословно.

При зареждане на бензиностанция или при извършване на покупки, използвайте еднократни ръкавици или други защитни средства.

Носете със себе си дезинфектант, маски, еднократни ръкавици, влажни хартиени кърпичики.

Всичко, което внасяте във Вашия дом (хранителни артикули и покупки) би трябвало да бъде обработено по съответния метод – краткотрайна карантина, щедро измиване с вода, температурно или с дезинфектант (в взаимозависимост от спецификата).

При потребност се допитайте по телефона с Вашия персонален доктор или при неотложност позвънете на 112.

Ако нямате персонален доктор, при потребност потърсете помощ в най-близкото лечебно заведение с 24-часов режим на работа.

Ако почувствате симптоматика, присъща за Covid-19, потърсете помощ в границите на 24 часа.

При Covid-19 най-често се срещат: нараснала температура над 37⁰С, настинка, болки в гърлото, загуба на усет, загуба на подушване, кашлица, болки и стягане в гърдите, зной, хемоптиза (кървави жилки в храчките), мощна изнемощялост, изтощение, болки в мускулите, главоболие, конюнктивит, гадене, повръщане, коремна болежка, диария, обрив, хрема (рядко).

При неспособност за обезпечаване на безвъзмезден тест, направете си заплатен в най-близката реномирана клинична лаборатория, само че помнете, че най-важните данни за диагнозата са: клиничната картина (оценена от лекар), рентгеновите фотоси, лабораторните проучвания и позитивните резултати от PCR-теста. Отрицателните резултати нямат безапелационна изключваща диагностична стойност. Задължително е всичко към диагнозата и лекуването да бъде под способен лекарски надзор.

Необходимата цялостна лабораторна констелация включва: цялостна кръвна картина с ДКК (лимфопения и тромбоцитопения), коагулационен статус, протромбиново време, феритин, D-димери, чернодробни ензими, албумин, урея, креатинин, прокалцитонин, CRP, LDH, тропонин, хемокултури, микробиологична посявка на храчка, RT-PCR за SARS-CoV-2019 (чрез назофарингеален секрет, взет с тампон), IgM и IgG - SARS-CoV-2019.

Допълнителни проучвания – пулсова оксихемометрия (кислородна сатурация под 93% е алармираща), артериални кръвни газове, рентгенография на гр.кош, компютърна томография на гръден панер, eхография на белите дробове, при нужда - вирусна серология: HbsAg, анти-Hbs антитела, анти-HbcAb-total (IgM+IgG), анти-HCV, HIV.

Профилактично може да се приема цинк, селен, ресвератрол, витамините А, С, D и Е, мелатонин, омега-3, Quercetin, пробиотик, в дози и по метод, указан от Вашия персонален доктор.

Най-често лекуването на Covid-19 се прави в къщи, в инфекциозно поделение, в пулмологично поделение или в ОАРИЛ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР