С изненада научихме от Националния лекарски борд по медицинска онкология

...
С изненада научихме от Националния лекарски борд по медицинска онкология
Коментари Харесай

БЛС пита министъра как е създаден Националният съвет по онкология и кои са членовете му

„ С изненада научихме от Националния лекарски ръб по здравна онкология към БЛС, че неотдавна със заповед на министъра на опазването на здравето е основан Национален съвет по онкология. Нещо повече: Съветът работи интензивно по изработването на собствен вътрешен устав, а измежду дискутираните оферти е основаването на Национален хъб на Мисията за рака като частна конструкция, на която да се повери контролът по осъществяване на интензивностите от Националния проект за битка с рака “.

Това се споделя в писмо на Българския лекарски съюз до министъра на опазването на здравето в оставка проф. Христо Хинков.

От БЛС акцентират, че съсловната организация е измежду дейните участници в самодейността по основаването и внедряването на Европейския противораков проект в България. „ Съсловната организация е директно ангажирана с този важен здравен и обществен проблем, който всяка година визира към 26 0000 новозаболели в България. По наше гледище в подписания на 20 февруари т.г. Анекс към НРД за медицинските действия 2023-2025 година беше контрактувано да няма лимитиране на дейностите от региона на онкологията, което подсигурява заплащането на осъщественото лекуване на всеки онкоболен у нас “, се споделя в писмото.

От Лекарския съюз упорстват да получат отговори на въпросите по какъв начин е взето решението за основаването на Национален съвет по онкология; кои са неговите членове и на какъв принцип те са подбрани; за какво е отстранен експертният лекарски ръб по здравна онкология към БЛС и дали се планува частна конструкция да управлява осъществяването на Националния проект за битка с рака.

„ Български лекарски съюз се солидаризира със сериозните терзания, изказани от нашите сътрудници от експертния ръб. Намираме за притеснителни и лишени от аргументация подхванатите от M3 дейности без нашето познание “, декларират от организацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР