С изложбата Личности, които промениха Ловеч“ на Регионалната библиотека Проф.

...
С изложбата Личности, които промениха Ловеч“ на Регионалната библиотека Проф.
Коментари Харесай

С изложбата за личности, които промениха Ловеч, стартираха проявите, посветени на 145 години от освобождението на града

С изложбата „ Личности, които трансформираха Ловеч “ на Регионалната библиотека „ Проф. Беню Цонев “  започнаха деянията, отдадени на 145 години от освобождението на Ловеч от османско робство и определяне на локално ръководство.

Изложбата бе открита на 15 август вечерта в Туристическия информативен център на Покрития мост. Експозицията от 10 банера разпространява 30 имена от страниците на сборника „ Ловеч и Ловчанско ”, които са с принос за развиването и въздигането на града. Сред тях са Тодор Стратиев, Съйчо Съйчев, Стоян Пинтев, Стефан Рясков, Михаил Димчев, Лукан Хашнов, Яким Шишков, Анна Предич Радославова, Парашкева Нейкова-Казанджиева и други

От билиотеката напомнят, че енциклопедията е географско, историческо и културно изложение на Ловеч и Ловчанско в 7 тома, издадени в интервала 1929-1938 година, които съдържат 182 публикации с 451 фотоси. Сборникът е цифровизиран и е наличен на уеб страницата на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев,, https://liblovech.bg в рубриката „Дигитална библиотека“.

По-късно изложбата ще гостува на библиотеките в Троян, Тетевен и Априлци, както и в ловешки учебни заведения. Предвижда се да бъде част от непрекъсната експозиция в постройката на ловешката библиотека. Инициативата се осъществя от Република България „ Проф. Беню Цонев ” в партньорство с Община Ловеч.

Програмата за годишнината предлага още изложбата „ Памет и респект към предишното, отговорност към бъдещето “ на КДК Ловеч, която ще бъде подредена в зоната до постройката на Община Ловеч от 19 август 2022 година

На самата дата на празника – 22 август, има поредност събития. Сред тях са
панихида за починалите за Освобождението на Ловеч, признателен молебен и поднасяне на цветя на паметника в двора на храм „ Св. Троица “ Следва поднасяне на венци и цветя на още паметни места. От 18:15 ч. е гражданското поклонение и церемониален боен обред по поднасяне на венци и цветя на Белия монумент в парка „ Стратеш “. А от 19:00 ч. е разкриване на изложбата от пленера за живопис „ Дувари 2022 “ в ХГ „ Проф. Теофан Сокеров “.

От 20:00 ч. НЧ „ Бяла Анаста – 2016 година “ ще показа музикално-танцов театър „ Ние Българите “ на пл. „ Тодор Кирков “

Програмата приключва на 24 август 2022 година, когато ще бъде показана книгата на Кирил Петров „ С ръце строили – с душа построили “. Тя е отдадена на майсторите, издигнали Паметника на свободата на връх „ Шипка “. Събитието е от 17:30 ч. в ХГ „ Проф. Теофан Сокеров “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР