С изложба Франция почита първата муза на Пабло Пикасо -

...
С изложба Франция почита първата муза на Пабло Пикасо -
Коментари Харесай

Франция почита първата муза на Пабло Пикасо с изложба

С галерия Франция уважава първата муза на Пабло Пикасо - Фернанд Оливие, оповестява Агенция Франс Прес. Образът й обаче остава в плен на обвиняванията в мизогинизъм и свирепост, отправени към огромния художник.

Експозицията, отдадена на редките и интимни свидетелства за живота на малко известната Оливие, общуването й с Пикасо и с други художници от началото на XX век, се открива в петък в музея „ Монмартър “ в Париж. 

Тя има връзка с Пикасо и е част от кръга създатели Бато-Лавоар. Самата Оливие има писателски гений. 20 години след гибелта й, през 1988 година, нейните мемоари са оповестени. 

Сесил Дебре, шеф на музея " Пикасо “ в Париж, споделя, че изложбата, отдадена на Оливие, слага въпроси за наследството на художника. От гибелта на Пикасо през 1973 година в Мужен стартират да се появяват голям брой свидетелства, които показват испанския художник в много мрачна светлина. 

Феминистки подкаст, отдаден на Пикасо и с 250 000 почитатели, показва модерниста като деструктивен и нечовечен мъж, който не се е колебаел да наранява напълно млади дами. 

Пет години след придвижването #Аз също (#MeToo) някои неща би трябвало да бъдат поставени на вярното място, споделя Натали Бондил, която е измежду уредниците на изложбата. Показва се и се осъжда нечие държание в предишното. По-правилно е да приказваме за културен подтекст. 



Фернанд Оливие е жена, която работи доста, с цел да остане самостоятелна и без брачен партньор. Тя е мощна и умна, а писането й показва забавен взор върху обществото и артистите при започване на XX век, споделя Сесил Дебре. 

Отношенията й с Пикасо са по-скоро връзка сред равни, споделя Натали Бондил.

Оливие и Пикасо са родени в една и съща година и се срещат по време, когато той към момента не е толкоз прочут. Пабло Пикасо е ревностен, работи доста, само че надалеч не дава отговор на отрицателния портрет, разказан от Франсоаз Жило или от внучката на художника – Марина. Оливие разказва един влюбен и гальовен Пикасо. 

Фернанд Оливие, чието същинско име е Амели Ланг, е изоставена от родителите си. Отгледана е от вуйна си в буржоазно семейство и е омъжена принудително за мъж, който я бие и насилва. Оливие бяга от брачна половинка си и стартира да се изявява като професионален модел през 1901 година Тогава става част от креативния кръг Бато-Лавоар.

По това време е срещата й с Пикасо. Връзката им продължава от 1904 година до 1912 година Литературният й гений й дава опция да напише книгата " Пикасо и неговите другари “, оповестена през 1933 година, както и „ Интимни мемоари “, оповестена след гибелта й. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР