С изискано тържество в навечерието на Коледа в Националната художествена

...
С изискано тържество в навечерието на Коледа в Националната художествена
Коментари Харесай

В Двореца: „Художникът среща писателя”

 Вадим Лазаркевич. Рисунки към детски приказки  Худ. Елисавета Консулова-Вазова. Портрет на проф. Иван Шишманов  Соня Кирицова  Част от експозицията, подредена в 5 зали на НХГ.  Никола Петров. Илюстрации към антологията „ На острова на Блажените ” от Пенчо Славейков.
С изтънчено празненство в навечерието на Коледа в Националната художествена изложба беше открита изложбата „Художникът среща писателя“.

Проектът се осъществя във връзка на идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Представени са забавни и непознати за публиката портрети, пейзажи и илюстрации от 49 художници, както и живописни и графични произведения на писатели, изкушени от рисуването. Произведенията са доказателство за персоналните и креативните познанства сред огромни имена от българския интелектуален хайлайф от следосвобожденската ера до края на 20. в.

Атанас Капралов – шеф на Националния книжовен музей, изведе акцентите в посланията на тази невероятна креативна амалгама: „ Ние сме горди, че събрахме толкоз скъпи експонати, които стават притежание на изисканата столична аудитория. Експозицията дава отговор на нашите високи стандарти. През 2017 година бяха отворени къщите музеи на П. Яворов и Д. Димов. С тази галерия бихме желали на притеглим вниманието към скъпото културно благосъстояние, което нашите музеи имат. Всичко тук приказва за европейските мащаби на родното изкуство през целия 20. век. ”

Срещите сред писатели и художници могат да се проследят в подарявани на писатели картини и графики от Иван Мърквичка, Стоян Сотиров, Константин Щъркелов и др.; портрети на писатели от Петър Морозов, Александър Божинов, Борис Георгиев, Михаил Кръстев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, шаржове на Александър Добринов, илюстрации от Дечко Узунов, Румен Скорчев, Илия Петров, Симеон Венов, Харалампи Тачев, Васил Захариев, Вадим Лазаркевич и други В експозицията са включени малко познати рисунки на Константин Величков, Чудомир, Николай Райнов, Сирак Скитник, Змей Горянин, Борис Шивачев, Димитър Димов, Андрей Германов, в които взаимно се преплитат двата гения – на публицист и на художник. Историческата конкретика в развиването на родното изкуство при започване на века, фамилните и другарски връзки сред писатели и художници бяха проследени от изкуствоведа Соня Кирицова: „ Тогава хората на изкуството са били малко и са се подкрепяли. Обединявало ги е желанието да усвоят модерните европейските трендове, само че и да запазят идеализираното родно. ”

Изложбата се реализира с финансовата поддръжка на Министерството на културата и може да бъде посетена до 11 февруари 2018.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР