С информационната кампания Поеми си дъх – за по-бърза диагноза

...
С информационната кампания Поеми си дъх – за по-бърза диагноза
Коментари Харесай

Проф. Д. Костадинов: При диагностика на коронаинфекцията се открива и рак на белия дроб в по-ранен стадий


С осведомителната акция „ Поеми си мирис – за по-бърза диагноза и по-добра прогноза “ , която се организира за трета поредна година през ноември, започва Месецът за битка с рака на белия дроб (РБД). Целта на акцията е да увеличи информираността измежду обществото за това какви са признаците, опциите за ранна диагностика и за лекуване при едно от най-разпространените злокачествени болести.

„ Ракът на белия дробе обществено значимо заболяване. За страдание и в света, и в България то е с извънредно неприятни прогностични фактори. За разлика от други онкологични заболявания, при него и заболеваемостта е висока, и смъртността “, изясни пред Радио София проф. доктор Димитър Костадинов - завеждащ Бронхологичното поделение в МБАЛББ „ Св. София “.

Годишно в България се откриват към 4300 нови заболели с рак на белия дроб . Живота си губят 3700-3800 души. Тази статистика от години не се трансформира. Световната здравна организация предлага като първа мярка профилактиката.

Част от първичните признаци се припокриват с други болести, само че не трябва да се подценяват: кашлица (важно е да се следи за смяна в характера ѝ), зной, гръдна болежка, повтарящи се бронхити или пневмонии в границите на 3 до 6 месеца.

По-късни признаци са затруднено дишане и преглъщане, загуба на гласа, костни болки.

„ В 80 на 100 от случаите пациентите в България идват при експертите късно. Указанията са: първите 10-12 дни да се лекува бронхитът, пневмонията или друго заболяване, само че в рамките на 20 дни да се изключи, че не се касае за рак на белия дроб “, добави проф. Костадинов.

Той изреди рисковите фактори :

Пандемията до момента демонстрира, че ранната диагностика на коронаинфекцията способства за разкриване в ранен етап на РБД при компютърна томография .

Медицината към този момент разрешава персонализирана терапия за 8-12% от пациентите. Друг ярък лъч в тази сфера е опцията да се взема течна биопсия (кръв) за генетично проучване.

Чуйте диалога на Катя Василева с проф. Димитър Костадинов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР