С госпожа Бозукова се познаваме от 2014 г. Винаги ми

...
С госпожа Бозукова се познаваме от 2014 г. Винаги ми
Коментари Харесай

Министър Денков: За 3 г. можем да направим България страна мечта

" С госпожа Бозукова се познаваме от 2014 година Винаги ми е правил мощно усещане усетът, с който подбирате национално-значими тематики. Тази тематика също е такава ". Това съобщи министърът на образованието учен Димитър Денков при откриването на форума на " Стандарт " " Нов старт за младите. Образование, нововъведения, предприемачество. 

Ето какво сподели още учен Денков:

Ако би трябвало да обобщя девиза, с който всеки министър би трябвало да работи, той е " Приемственост и развиване " - да използваме всичко, което е реализирано, само че и да награждаме. 
Подготвяйки се за срещата през днешния ден се замислих какви проблеми има за решамане. Набелязах 13 казуса, всеки от тях от важев по-голям - инфраструктура, подготовка на учители и т. н. Но съм оптимист, споделих си - тези проблеми можем да ги решим през идващите години, имаме финансиране, би трябвало ни по-добра съгласуваност.

През идващите години ще имаме неповторим късмет с 4 източника за финансиране. Програма за обучение План за възобновяване и резистентност / ПВУ/, Програмата за цифрова промяна.

Резултати към този момент имаме налице. Не единствено нарасналите заплати на учители, а и  Програмата за извънкласни действия, за спортните площадки и т.н. 

Но има няколко несъгласия, които би трябвало да решим.

В междинното обучение - математическите, езиковите гимназии може да бъдат за образец. Подготвят фрагменти, които могат да се осъществят във всеки университет по света. И в това време имаме 40 000 деца, които би трябвало да са на учебно заведение, само че не са. Тяхното бъдеще е неразбираемо. Ето това несъгласие сред извънредно високо качество на едни места и неуспех на други, би трябвало да решим.

Друго несъгласие - медицински университети, в които 58% от студентите са чужденци - от Гермвания, Франция и нт. Ш в това време други университети, които мъчно можем да ги назовем по този начин.

Това което е основно - всички институции - служебни или не служебни държавни управления, да работят редовно

ПВУ - стратегия за проучвателен университети над 240 млн. лева за развиване на науката на международно равнище. От интернационалните данни ще очертаем кои са водещите учени, които би трябвало да бъдат подкрепени. Но да бъдат включени и филантропичните и обществените науки. Защото актуалната просвета изисква другите области да работят дружно.

Програма за новаторски и проучвателен изследвания в Българска академия на науките. Нека научният потенциал бъде употребен непосредствено в стопанската система, с цел да можем да се развиваме в интерес на обществото.

Стем кабинети във всяко учебно заведение, народен стем център, който да приготви учителите и да стане дом на учениците, които са мощни в информатика и математика. Тези стем центрове да са място за развиване на науките и технологиите - това, което беше ТНТМ, То липсва в този момент. 

Споменах програмата за развиване на спорта и изкуствата. Естественият трети дирек, който да добави тази стратегия, е центърът за просвета и технологии. 

Отделно имаме проблем с материалната среда. Имаме милиарди през идващите 2-3 година, с цел да решим този проблем.

Имаме проблем с квалификацията, който е учредителен.

Имаме проблем с дигитализацията в учебно заведение, всеки възпитаник би трябвало да получи опция да прави това, което му е забавно.

Имаме всички детайли, в случай че се организираме, след 3 година България може да наподобява страна фантазия, в която да желаеме да живеем освен ние, възрастните, само че и нашите деца и внуци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР