С голямо мнозинство Европейският парламент одобри предложението на българския евродепутат

...
С голямо мнозинство Европейският парламент одобри предложението на българския евродепутат
Коментари Харесай

По предложение на Емил Радев въвеждат регламент за събиране на доказателства в съда чрез новите технологии

С огромно болшинство Европейският парламент утвърди предлагането на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев за смяна на регламента за съдействие сред съдилищата при събирането на доказателства по цивилен и търговски каузи.

Новите правила ще създадат директното събиране на доказателства по-евтино, елементарно, бързо и несъмнено. Те контролират взаимната правна помощ по цивилен и търговски каузи сред държавите-членки, осигурявайки по-ефективна рамка за трансгранично правосъдно съдействие.

Най-голямо приложно поле новите правила ще имат в случаите, когато доказателства би трябвало да бъдат събрани в друга държава-членка посредством чуване на очевидец, страна или специалист по обещано дело. Промените на процедура ще разрешат на съдилищата директно да събират доказателства посредством потреблението на видеоконференция или друга подобаваща модерна технология за връзка от разстояние, налична в съответния съд.

„ За мен е извънредно значимо съдилищата на държавите-членки да имат опция да употребяват всички налични модерни технологии, гарантирайки по-добър и по-бърз достъп до правораздаване. Ползите за европейските жители са безспорни. За задачата обаче е належащо адаптиране на разпоредбите за събиране на доказателства, изключително в трансграничните случаи. Именно това е същността на смяната, която внесох. Тя ще разреши на консервативните по принцип правосъдни системи да се развиват с темпото, което диктува бързото нахлуване на новите технологии в живота ни ”, разяснява Радев.

Като създател на отчета той се ангажира да направи по този начин, че предлагането на Комисията да бъде допълнено и пояснено, с цел да не се основават предпоставки за правна неустановеност. Със своя отчет българският евродепутат направи редица усъвършенствания в текста. По отношение на определението за съд да вземем за пример бе признато разбирането му в необятен смисъл, включващо и други органи, способени според националното законодателство да събират доказателства. В някои държави-членки това биха могли да бъдат правоприлагащите органи или нотариусите.

Заедно с това Емил Радев се пребори в отчета да участват текстове, които да създадат регламента софтуерно безпристрастен. Българският евродепутат се обоснова с концепцията за модерни информационни технологии от разстояние като цяло, а освен за видеоконференции. Очаква се по този начин процеса по събиране на доказателства от разстояние да се облекчи неведнъж, а разноските за жителите и бизнеса да намалеят. Радев, също така, добави текста с условието употребяваните технологии за връзка от разстояние да подсигуряват използването на професионална загадка и професионална привилегия - нещо извънредно значимо в границите на процеса, което в допълнение да ускори отбраната на страните.

Предвид бързото развиване на информационните технологии евродепутатът настоя обработването и отбраната на персоналните данни да резервира своето значение, освен това при съществуването на най-високи стандарти за сигурност и цялостно ценене на условията на признатия наскоро правилник за отбрана на персоналните данни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР