С годините качването на килограми изглежда неизбежно. Жените напълняват средно

...
С годините качването на килограми изглежда неизбежно. Жените напълняват средно
Коментари Харесай

Защо пълнеем с възрастта?

С годините качването на килограми наподобява неизбежно. Жените напълняват приблизително с към 7,3 кг сред 20 и 50 години. При някои тежестта се усилва прогресивно през целия живот, само че при други това става по време на бременността и менопаузата. Нека разберем какво в действителност се случва в организма!

Преди всичко би трябвало да знаем, че дамите имат доста по-голямо количество мастна маса от мъжете. Около 18-25% от тяхното тегло е формирано от мастни тъкани против единствено 10-15% при мъжете.

Женските мастни запаси се складират най-много в долната част на тялото (бедра, ханш, задни части…). А мастните запаси при мъжете са локализирани в региона на корема.  

 
Базовият метаболизъм
Напълняването с годините се изяснява първо с базовия метаболизъм , който съставлява калориите, които организмът изгаря, с цел да обезпечава виталния най-малко: колкото по-слаб е той, толкоз повече човек може да напълнее. Основният фактор, който въздейства върху базовия метаболизъм, е пропорцията на мускулната маса, която е по-голяма при мъжете. Ето за какво те имат по-висок базов метаболизъм от дамите: сърцето и белите дробове би трябвало да се задействат повече, с цел да покрият цялата мускулна маса.

ПРИМЕР: Базовият метаболизъм на един 20-годишен мъж, висок 1,80 м. и тежък 70 кг, е към 1510 калории. Базовият метаболизъм на една 20-годишна жена, висока 1,65 м. и тежка 60 кг, е към 1320 калории. 

 
Понижаване на мускулната маса
С възрастта мускулната маса понижава, като това води до намаление на базовия метаболизъм: изчислено е, че той понижава с 2-3% на десетилетие в зрелост. Броят на изразходваните калории неподвижен се намалява, до момента в който поеманото количество храна постоянно остава същото. И след това, калориите, които преди са били изгаряни от организма, се складират под формата на мазнини. Препоръчва се на хората над 50-годишна възраст да усилят потреблението на протеини, с цел да спрат загубата на мускулна маса.

 
Ролята на хормоните в интервала на менопаузата
По време на менопаузата понижаването на равнището на естрогените усилва загубата на мускулна маса в долната част на тялото. А това ускорява явлението, обяснено нагоре. След като  дамата към този момент не може да ражда, на нея отсега нататък не са й нужни мастни запаси тук.

Промяната на силуета е неизбежна: бедрата отслабват, само че талията и ханшът напълняват. Загубата на мускулна маса води до струпване на килограми, в случай че се резервира същият метод на живот. Средното нарастване на тежестта при дамите в менопауза варира от 4 до 5 кг.

 
Последователните бременности
Понякога е мъчно да се върне тежестта отпреди бременността. По време на нея хормоните играят огромна роля в натрупването на така наречените „ килограми на бременността ”. Някои от  тях способстват за нараснал вкус, до момента в който други пък ускоряват явлението „ депозиране ” поради кърменето. Препоръчва се след раждане да се предприеме физическа интензивност. В множеството от случаите обаче е желателно да се изчакат 2 месеца, преди да се стартира спортуване. Но при цезарово сечение се постанова да се изчака по-дълго.
Загубата на костна маса
Към загубата на мускулна маса би трябвало също да се добави и загубата на костна маса, която също води до намален базов метаболизъм. Затова се предлага да повишите приема на витамин D , изключително когато е известно, че над 70% от европейците имат дефицит на този витамин.

 
Хипофункцията на щитовидната жлеза
Тази нарушена функционалност на щитовидната жлеза е относително честа. Понижената активност на щитовидната жлеза  води до качване на килограми и постоянно е съпроводена с необичана отмалялост. Проблемът нормално визира дамите над 50 години и не се лекува, само че се управлява, като всекидневно се одобряват тироидни хормони. Оставянето на инерцията С годините методът на живот и общественото състояние се трансформират. Това благоприятства заседналият метод на живот, консумирането на подсладени питиета, алкохол и червени меса…

Други фактори също се намесват и оказват въздействие на трупането на килограми: прекарваме повече време пред тв приемника или от ден на ден използваме колата вместо да се придвижваме пешком или с градски превоз. В тези случаи трупането на килограми не е неизбежно.

Всичко зависи от нас. Можем да вземем решение да се движим повече, да се храним по-здравословно и да отделяме време за спорт, който ни доставя наслаждение.

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР