С гаранцията на банката 80% от бизнес кредитите са предоставени

...
С гаранцията на банката 80% от бизнес кредитите са предоставени
Коментари Харесай

885 млн. лева за бизнеса и гражданите, засегнати от COVID-19, по двете антикризисни програми на ББР

С гаранцията на банката 80% от бизнес заемите са предоставени без материално поръчителство
Българската банка за развиване е предоставила гаранции към 13 търговски банки за отпуснати от тях 52 915 заема за ползване в размер на 254,6 млн. лева ., както и гаранции по 2 894 заема към търговски предприятия в размер на 630,4 млн. лева . Това демонстрират финалните данни за осъществяването на двете гаранционни програми1, с които ББР поддържа стопанската система и жителите по време на пандемията от COVID-19.

Общият размер на предоставените заеми по тези антикризисни ограничения е 885 млн. лева
-->
ББР създаде и, посредством който в действително време на уеб страницата се разгласява информация за напредъка по ограниченията.

Предоставянето на финансиране за физически лица продължи до август 2021 година, а за бизнеса - до 30.06.2022 година

Три години по-късно поддръжката от страна на Българската банка за развиване продължава.

Равносметката в числа:

Най-подкрепени по програмата за бизнеса са дребните предприятия – те са получили 40% от предоставеното финансиране по програмата. Следват междинните предприятия с финансиране от 29% и микропредприятията – с 24% . Средният размер на предоставеното финансиране е 230 хиляди лв.. Въпреки че мярката беше отворена и за огромни предприятия , комерсиалните банки са дали финансиране с гаранция от ББР на 34 търговски сдружения, които не са МСП, при междинен размер на заем от 1,37 млн. лева. 

Най-голям дял от финансирането по бизнес програмата в размер на близо 300 млн. лева е получен от предприятия в Югозападния район с център София. Следват предприятията в Пловдивския район с 91 млн. лева . и тези от Североизточна България с заеми за над 76 млн. лева

Почти половината от ресурса е ориентиран към бизнеса в бранш Търговия (41%). На второ място са предприятията в преработващата индустрия – 21%, следвани от транспортния и хотелиерския бизнес, където са били ориентирани 14% от общия размер на финансирането. Най-малък е броят на предприятията в секторите добивна индустрия, обучение и други действия.

63% от фирмите са се възползвали от опцията да договорят гратисен интервал.

По данни на партниращите търговски банки 80% от заемите са предоставени без материално поръчителство , с помощта на гаранцията от ББР.

По програмата за безлихвени заеми са подкрепени 38 722 физически лица, като са предоставени 52 915 (допустимо е един кредитополучател да има повече от един заем, само че в границите на 6 900 лева ). 29 088 от тях са употребили оптималния размер от 6 900 лева , а междинният получен размер от останалите е близо 5 600 лв.. 26 379 заема са отпуснати при оптималния гратисен интервал от 24 месеца. Над 50% от заемите се предоставени отвън районите на четирите най-големи града. Едва към 18% са отпуснати в София-град, 12% в област Пловдив, а 15% – в областите на Варна и Бургас.

През юли 2022 година Министерският съвет утвърди промени в изискванията на програмата, отнасящи се основно до опцията за предоговаряне на параметри по подписаните контракти за заем и опростяване на реда за предявяване на гаранции. Потенциално вероятният период на погашение на заемите бе повишен от 5 на 7 години, а допустимият гратисен интервал от 24 месеца към този момент може да се употребява на части.

Към 31.12.2022 година по искане на комерсиалните банки-партньори ББР е изплатила обезпечени суми в размер на 2 832 345 лева и възстановими разноски по Програмата за финансиране на физически лица, в размер на 63 489 лева Плащания по гаранциите могат да се претендират пред банката доникъде на 2029 година или в сходство с изискванията в гаранционните съглашения.



1 С „ Програма за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19 “ бе обезпечено безлихвено и необезпечено финансиране на хора, краткотрайно лишени от опцията да поставят труд заради подхванатите от страната ограничаващи ограничения.

„ Програма в поддръжка на ликвидността на предприятията, потърпевши от изключителната обстановка и епидемията от COVID-19 “ разреши издаването на портфейлни гаранции към комерсиалните банки, с които се предоставиха по-гъвкави условия за бизнес заеми за избран интервал, при избрани условия и при самостоятелна преценка на всеки съответен случай.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР