С фалстарт започнаха свиканите от държавния глава консултации за връчване

...
С фалстарт започнаха свиканите от държавния глава консултации за връчване
Коментари Харесай

Само опозицията се яви на консултациите, свикани от президента

С провал започнаха свиканите от президента съвещания за връчване на мандат за сформиране на ново държавно управление . От общо четири планувани срещи в първия ден, президентът организира единствено две. " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия отхвърлиха да отидат в президентството , под предлога, че гласоподават на второ четене актуализацията на бюджета в отрасловата парламентарна комисия.

Така на съвещания се оказаха единствено представители на опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи . И двете партии бяха безапелационни, че вариантите за сформиране на държавно управление в границите на сегашния парламент са обречени и настояха за предварителни избори.



Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че регистрират всички провокации и опасности на дневен ред в Народното събрание. " Даваме си сметка, че в случай че страната няма обезпечен държавен бюджет, това ще е злополука ", разяснява тя. И още веднъж удостовери, че в случай че Политическа партия не съумеят да сформират нов кабинет, ГЕРБ ще върнат мандата допустимо най-бързо , тъй че да стартират съвещания за връчване на мандата за трета политическа мощ.

" Оставката на държавното управление не е началото на тази рецесия. Потенциал за съставяне на кардинална коалиция в този парламент няма ", безапелационен беше Томислав Дончев.
 ГЕРБ на съвещания при Румен Радев Румен Радев/Фейсбук

От своя страна водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи пред президента, че актуалната политическа рецесия е натурален завършек на " политиката, учредена на лъжата и омразата " .
 

" Коалицията не се основаваше не на полезности и политики, а на база отричане и цялата й идейност беше главната на лъжата . Проваленото държавно управление отхвърляше да има разговор с опозицията за проблемите на българските жители, само че след това се разбра, че има отвод и от разговор вътре в досегашното ръководещо болшинство . Самонарекоха се смяна и се пробваха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите е естествена процедура , в случай че се прави от " верните хора ", уточни Карадайъ.

" Според нас мъчно може да се откри разговор за реализиране на хомогенно болшинство в този парламент. Ние би трябвало да се обърнем още веднъж към гласоподавателите, те да натоварят с отговорност политическите партии . И в идващия парламент да влезем не с ненавист и отричане, а тъкмо противоположното - да влезем с нашите полезности, цели и цели за страната ", изясни още водачът на Движение за права и свободи.
 Движение за права и свободи съвещания БГНЕС

" Поради това, че сега Комисията за бюджет и финанси преглежда актуализацията на бюджета за тази година на второ четене, както и заради това, че " Продължаваме промяната " ще организира тази вечер своя народен съвет, от групата са помолили да се отсрочат договарянията при президента ", коментира  депутатът и ръководител на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров.

" Когато се забележим с президента, да можем да проведем едни в действителност смислени съвещания, които ще се проведат в края на седмицата , откакто той се прибере от Мадрид ", уточни той.

Гюров добави, че по време на срещата той чака да се видят с явен мандат както от партията " Продължаваме промяната ", по този начин и с съдружните сътрудници . По думите му за Политическа партия е доста значимо процесът при връчване и приемане на мандат да върви допустимо най-бързо. Заради това още тази заран министър председателят Кирил Петков е връчил в деловодството на Народно събрание оставката на държавното управление, с цел да може да се задвижат всички процедури. 

Дали ще бъде препоръчан Кирил Петков за министър председател ще стане ясно по след края на консултациите и националния съвет на Политическа партия, разяснява още Андрей Гюров.

“За нас е по-голям бюджетът, с цел да подсигуряваме нарастването на пенсиите, данъчните облекчения за младите фамилии, помощта да земеделците, ваучерите за служащите, поддръжката за бизнеса и спомагателни средства за транспортния бранш. Ще участваме в съвещания в различен ден , когато сме сигурни, че сме обезпечили фамилиите и стопанската система за идващите месеци ”, обявиха от Българска социалистическа партия по отношение на отклонената покана за диалози с президента Румен Радев.

Във вторник консултациите на " Дондуков " 2 не престават. По проект президентът Румен Радев би трябвало да се срещне в 9.00 часа с представители на парламентарната група на " ИТН ", а от 10.15 часа – с представители на парламентарната група на „ Демократична България “. В 11.30 часа за съвещания ще влезе и най-малката парламентарната група в 47-ото Народно събрание - тази на " Възраждане ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР