С ENGAGE.ЕU студентите да ползват споделените ресурси на 9 университетаПротив

...
С ENGAGE.ЕU студентите да ползват споделените ресурси на 9 университетаПротив
Коментари Харесай

Проф. д-р Димитър Димитров: ENGAGE.ЕU е гаранция за качество на университетите

С ENGAGE.ЕU студентите да употребяват споделените запаси на 9 университета Против съм механичното обединение на университети Нужен е необятен разговор сред институциите и Съвета на ректорите Ще работя за засилен разговор в академичната общественост Мрежата дава добра вероятност за студентите от цяла Европа, споделя ректорът на бизнес университет номер 1 и претендент за ръководител на Съвета на ректорите Проф. доктор Димитър Димитров в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Проф. Димитров, каква е философията на самодейността " Европейски университети " и на вашия план ENGAGE.EU, която събра на среща в България ректорите на 9 европейски университета, комисар Мария Габриел и министъра на образованието акад. Николай Денков?

- Има над 40 европейски мрежи, които са профилирани по друг метод, с присъединяване на над 280 европейски университета в цяла Европа. Идеята е да се ускори европейското съдействие сред тези университети. В момента има доста научни планове и стратегии за подвижност, само че тук концепцията е да се върви към една по-голяма институционализация и усилване на връзките на тези университети в интерес на студентите и на научните проучвания, които организират тези университети. Нашата мрежа ENGAGE.EU беше основана предходната година дружно с още шест водещи бизнес университета от Рим, Виена, Тилбург, Манхайм, Берген, Тулуза. Днес (26 май 2022 г.) приехме още два водещи университета от Испания и от Финландия.

Г-жа Мария Габриел, еврокомисар по този сектор произнесе тирада, с която акцентира значимостта от развиването на сходни академични мрежи. Идеята е студентите, влизайки в един университет да могат да употребяват всички благоприятни условия и преимущества на тези 9 университета - да имат подвижност (виртуална и физическа), да употребяват споделените запаси. Сега това го вършим в границите на плана - някои от нашите студенти слушаха лекции от виенски професори и бяха изпитани от професори във Виена, както и други студенти имаха интерес към наши курсове. Изпитват се компликации в особеното законодателство, просвета, проблеми на финансирането - един от университетите е частен с такси по 20 000 евро. Въпросът е по какъв начин тези компликации да се уредят в дълготраен проект без университетите да губят своята еднаквост.

- Това какво ще даде на Университета за национално и международно стопанство?  

- Присъствието в такава влиятелна компания е гаранция за качеството на образоването, което предлага УНСС. Университет с нашите размери - към 15-20 000 студента и към 1000 преподавателя е добра вероятност. Студенти от други страни биха могли да се възползват от тази опция. Всеки университет има своите преимущества.

- Как мина срещата и кой взе участие в нея?

- Това беше работна среща, на която до обяд обсъждахме какво сме постигнали до момента по плана. Има разнообразни работни задания, които се регистрират по характерни знаци. След това беше церемонията по подписването и присъединението на новите два университета. Тук се включиха госпожа Мария Габриел и министърът на образованието акад. Николай Денков. В рамките на мероприятието Мария Габриел изнесе лекция на тематика " Ролята на университетите в зеления и цифровия преход ".

- Как гледате на концепцията за обединяването на наши висши образователни учебни заведения?

- Моделът, които ние с Европа реализираме, е добър образец. Създаваме добра база за колаборация, като резервираме личния образ на всеки един от сътрудниците. Да се сливаме административно или по някаква команда, не е задоволително. В ENGAGE.EU нещата започват с схващане към проблемите, които могат да зародят при синхронизирането на стратегиите и дейностите. Затова и започнахме със специфичен 3-годишен план. Очаква се продължение на плана с още 3 години, тъй като в действителност има доста проблеми. Такива неизбежно ще зародят, в случай че се тръгне към механично обединение на университетите в България.

- Министър Денков декларира и като претекст показва, че точно това обединение ще докара до едно по-качествено обучение. Вие на това мнение ли сте?

- Всички университети са " за " едно качествено обучение и за повишението на качеството на образователния развой и научните проучвания, само че това би трябвало да бъде направено по подобен метод, че да не " спъне " точно тези процеси. Аз съм дал несъмнено 50 изявленията по тези въпроси. Наистина има потребност да се обсъдят разноските и изгодите при едно обединение и какво ще способства това за съответните университети. Против съм механичното обединение на университети, тъй като някой е решил, че са доста в България, а те не са доста. По брой студенти по отношение на избран брой от популацията сме по средата на европейските ранглисти.

- Има и едно друго предложение от страна на министър Денков - преподавателите във висшите учебни заведения да се атестират по нова методика.

- Това не е ябълката на раздора, само че е част от проблемите, които породиха последните месеци - тази методика, атестирането, развиването на университетският състав, смяната на член 57, който гласи, че атестирането няма да става единствено от висшите учебни заведения, а по правила, избрани от Министерския съвет. Това нарушава автономията и основава още повече проблеми. Има потребност от разговор в нашата общественост тъкмо по тези въпроси.

- Кандидатирате се за ръководител на Съвета на ректорите. Готов ли сте за това предизвикателство?

- Това в действителност е предизвикателство, тъй като значи доста работа и време, отдадени на концепцията за видимостта на университетите. Аз до момента бях основен секретар на Съвета на ректорите, част от Управителния съвет. Категорично би трябвало да се решат въпросите, които основават напрежение. Имаше няколко срещи с министъра по разнообразни мотиви и на събранието на Съвета на ректорите. Темата се придвижи и в разнообразни медии. Нашата колегия е много възпитана и правилна и не ми се желае дебатът за висшето обучение да става през медиите. Не би трябвало да има напрежение в тази посока. Ние сме задоволително образовани хора, тъй че да се разберем по какъв начин това нещо да стане, спазвайки правилата на академичната автономност и посредством един необятен разговор сред институциите и Съвета на ректорите.

- Постижими ли са за преподавателите тези правила в новата методика?

- Да. В известна степен са постижими, само че има доста специфичност за другите университети. Има доста елементи, които изкривяват картината и когато това бъде поднесено едновременно в последният миг, без да е съветвано с академичната общественост, поражда напрежение, защото хората се тормозят от незнайното.

- Няма ли да остави промяната без работа преподавателите?

- Това са малко крайни разбирания, само че кой знае. Ако продължат тези промени и Министерският съвет тръгне да трансформира разпоредбите или да не вкара гратисен интервал, който в този момент липсва сега за атестирането, има такова напрежение и неизяснени въпроси.

- Министър Денков  разгласи, че " 70% от професорите и доцентите не дават отговор на условията, по този начин ли е?

- Той не беше представен правилно. Той сподели: " някои от университетите, 70% не са регистрирани ".

- Затова се предлага новата препоръка?

- При нас да вземем за пример 100% са регистрирани, както и в доста водещи университети. Така че това не е проблем за нас и не е проблем на общността и не би трябвало това да се приравнява към цялата академична общественост. Има потребност от един по-засилен разговор в тази посока. За което сигурно аз ще работя. Както съм посочил до момента и в нашия университет, и в работата си като член на Управителния съвет на Съвета на ректорите.

- Ако Ви изберат за ръководител на Съвета на ректорите кои ще бъдат Вашите провокации, Вашата визия и Вашите Цели?

- Първо би трябвало да се премине през този стадий, в които в този момент се намираме, дали ще се запазят тези правила за атестиране, за развиване на научен състав. Общото заседание на Софийския университет прикани тези правила и методики да се отдръпват, с цел да може умерено да се обсъдят. Те са обвързани с едни 20 милиона, които са за цялото висше обучение и стана един огромен юридически, юридически и честен въпрос. Това е обвързвано с повишение на заплатите и с повишение на приходите, тъй че е належащо известно усмиряване на ситуацията. Тези въпроси би трябвало да се обсъдят умерено, тъй като има доста разсъдък в университетите. Никой не е срещу промяната и срещу повишението на качеството на висшето обучение. Важно обаче е пътят! Как ще стане това? Смятам че би трябвало по-широка полемика в нашите среди.

- И какво ще стане с тези 20 милиона в случай че се противопоставите?

- Сложен въпрос. 20 милиона за тази година, дали ще ги има и за идната година? Гратисният интервал липсва. Има много бели петна. Кое се цитира и кое не се цитира? Кои издателства са научни и кои не са? Тези въпроси в действителност вълнуват хората и това за мен е показателно, че общността не е безразлична към това, което следва.

Преминахме през много промени през околните няколко години - един учител да взе участие в акредитацията на един университет единствено, картата за висше обучение беше призната, мораториум беше натрапен върху разкриването на нови университети и специалности. Гилдията е подготвена за тези неща, само че би трябвало да бъдат направени с разсъдък. За мен е значимо да има повече гласност, бистрота и разговор с всички заинтригувани, тъй като от горната страна не всичко се вижда най-добре.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР