С екологичен семинар на тема Иновативни и демонстрационни решения в

...
С екологичен семинар на тема Иновативни и демонстрационни решения в
Коментари Харесай

Демонстрационният проект на Габрово приключи със семинар

С екологичен семинар на тематика „ Иновативни и демонстрационни решения в ръководството на отпадъците и запазване на околната среда “ беше подложен край на демонстрационния план на Габрово за ръководство на отпадъците.

Събитието показа новите софтуерни решения за „ мъдро “ разделно събиране и предварителна защита над отпадъците, подчертава се върху провокациите на Европейския зелен пакт, бяха демонстрирани решения за мониторинг на околната среда и влияние против климатичните промени посредством системи „ интелигентен дом “.

Символично начало на семинара бе сложено от Таня Христова, кмет на община Габрово, която насочи одобрение към присъстващите, както в залата по този начин и тези, които споделиха събитието виртуално.

„ Днес ще сложим край на една страст, на една самодейност, която ни научи на доста нови неща, както в експериментирането, по този начин и в отношението ни към околната среда и към самите нас “, показа Таня Христова и добави, че сега се намираме в един доста значим стадий – интервал, в който завършваме една оперативна стратегия и сме на прага на една вълнуваща нова оперативна стратегия с доста мощни задължения към всички нас, тъй като ръководството на отпадъците е виновна и значима цел. Кметът на Габрово насочи и едно обръщение „ Нека сходни пилотни планове продължат, с цел да дават опция за партньорски обединения, посредством които геният и ексцентричните форми на мислене могат да се претворят в на практика решения, които имат действителна изгода за нашата природа. “.

След откриването екологичното събитие продължи с показване на изпълненото по план, финансиран по оперативна стратегия „Околна среда 2014-2020г.“. Тодор Попов, началник на плана, показа повече за компликациите, провокациите и положителните решения, станали вероятни посредством реализирането на заложените действия.

Емоционално и вдъхновяващо, Никола Рахнев, шеф на Smart Business Company, показа своето присъединяване като реализатор в доставката на двете депозитни вендинг машини. Той показа повече за фантазиите, за смелостта и за достиженията. Като знак на съхранената природа, господин Рахнев подари на Община Габрово дърво – японска върба, с пожеланието нейният цвят да припомня за постигнатите резултати от плана.

 Последва любопитната и доста потребна българо-италианска презентация, показана от инж. Кирил Желязков, изъплнителен шеф на СБС АД, Карло Алберто Баесо и Карло Вентурато от Eurven S.r.l. Italia. Бяха показани разнообразни софтуерни новости, както и профилирани оферти за хардуерни и софтуерни решения за мъдро разделно събиране на боклуци.

Семинарът продължи с проява на двата депозитни вендинг автомата, като посетителите имаха опцията да тестват функционалността на машините, предавайки алуминиеви кенчета и пластмасови бутилки.

В предверието на Ритуалната зала бе завършен и самобитен център за демонстрации, където бяха ситуирани и други решения за разделно сепариране и шредиране на боклуци, както и мобилна станция за мониторинг на атмосферния въздух.

 Вторият модул на семинара стартира с ненадейно събитие за гостите му. Влизайки в залата, те с неразбиране видяха, че на всички места се разпилени боклуци. Само няколко минути след първичната изненада, последва и втора. В залата влязоха еко инспектори, които се пробваха да уточнят кой е създателят на непозволеното замърсяване. Мистерията беше изяснена след появяването на артистичната фигура на чичо Спас, който провокира присъстващите да съберат отпадъците, да ги изхвърлят вярно, а в подмяна да получат бонбон. Чичо Спас описа забавни обстоятелства за природата и отпадъците и благодари с ария: „ А на тоз, който чисто твори и тайничко тука поглежда, бих му споделил с признателност даже: За Земята ти си вяра! “

Внезапната поява на Чичо Спас и еко инспекторите бе част от флаш моб изявите, основани в границите на плана.

С това артистично мигане продължи втората част на артистичния семинар. Петър Хераков описа за провокациите в създаването на еко фамилната игра „ Чист шанс “, също основана в границите на демонстрационния план.

Предизвикателствата на Европейския зелен пакт бяха показани от Руска Бояджиева, представител на съдружие „ ПроспектиМ “, която изясни повече за постигането на ресурсно ефикасна и конкурентоспособна стопанска система, в която се чака до 2050 година да се реализира чиста въглеродна индиферентност.

Последва представянето на новите софтуерни решения за мониторинг на околната среда в посока към въглеродно неутрално бъдеще. В презентацията си Светослав Матеев от Senstate Technologies SC обясни повече за методите за наблюдаване и анализиране на промените в разнообразни индикатори на околната среда, както и софтуерните решения, с които това се реализира.

Умният дом и опцията сами да повлияем на климатичните промени бяха акцентите в представянето на Мирослав Дончев от ЕЛКО Екологичен потенциал България ООД. Той показва работата на умните системи за ръководство в семействата или в постройките на промишлените предприятия като показа и другите способи за икономисване на запаси.

Финал в семинара сложи началото на различен демонстрационен план, който ще се извършва с партньорството на Община Габрово и ще приложи различен метод за увеличение количеството на рециклируемите материали и повишение качеството на разделното събиране на боклуци.

В следобедните часове на петъчния ден се организира и алегорично разкриване на двете „ умни “ площадки за подземно разделно събиране на боклуци, изпълнени по плана и намиращи се до бл. „ Дунав “ 1 и 2 и на ул. „ Аврам Гачев “ №33. Подземните контейнери са с самостоятелен достъп, снабдени са със датчици, а данните от тях се предават посредством LoRa мрежа, след което се проучват. Всички семейства в зоните на двете площадки получиха и самостоятелни домашен кошчета с две отделения за вярното делене на отпадъка при източника.

Запис от екологичния семинар може да видите.

Презентации от семинара:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР