С единодушно решение на членовете на СЕМ бе открита процедурата

...
С единодушно решение на членовете на СЕМ бе открита процедурата
Коментари Харесай

СЕМ откри процедура за избор на нов директор на БНР

С единомислещо решение на членовете на Съвет за електронни медии бе открита процедурата за избор на нов общоприет шеф на БНР

© Надежда Чипева На съвещанието си в сряда Съвета за електронни медии (СЕМ) реши да стартира процедура за избор на нов общоприет шеф на Българското национално радио (БНР). Решението е взето единомислещо от петимата членовете на регулатора.

Кандидатите да управляват БНР могат да подават документи до 5 декември в медийния регулатор, а представянето на концепциите им за развиването на радиото пред Съвет за електронни медии ще бъде на 20 и 21 януари. Новият шеф ще бъде определен на 22 януари. " Очаквам, претендентите да управляват радиото, да предложат ясни и използвани решения в концепциите си за справяне с управническата рецесия ", комнтира ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова. Тя разясни, че медйния регулатор има утвърдена процедура за избор на генерални шефове на БНР и Българска национална телевизия, призната още през 2016г. след публично разискване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики До провеждането на състезанието, изпълняващ длъжността общоприет шеф на БНР ще бъде Антон Митов, който бе шеф на архивния фонд в радиото. По закон той може да заема краткотрайно поста не повече от три месеца.

Как се стигна до тук

До процедурата за избор на нов шеф на радиото се стигна, откакто мандатът на Светослав Костов беше предварително преустановен от Съвет за електронни медии поради невижданото близо пет часово прекъсване на сигнала на стратегия " Хоризонт ". Както и поради опита журналистката Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да ѝ бъде лишен правосъдния сектор, което сътвори напрежение в медията и изкара на митинг огромна част от публицистите в радиото. След намесата на премиера Бойко Борисов, Великова беше върната като водещ и кореспондент. А ръководствто се оправда, че радиото било спряно поради техническа профилактика.

Веднага след предварителното преустановяване на мандата му като общоприет шеф Светослав Костов разгласи, че ще апелира пред съда решението решението на Съвет за електронни медии.

Компрометиращи инспекции

След случилото се в БНР ДАНС и прокуратурата, направиха инспекция за спрелия сигнал на " Хоризонт ", която откри, че прекъсването не е заради профилактика, нито пък е имало потребност да се прави такава и няма аргументи радиото да не излъчва програмата си. Под отговорност може да бъде измамен шефът на дирекция " Техника " Пламен Костов, който, твърди се, е взел решението за прекъсването на програмата, като е подвел Светослав Костов.

Медийния регулатор наложи две санкции от общо 27 хиляди лева на БНР за спрелия сигнал само че главната стратегия на медиата - " Хоризонт ".

Съвет за електронни медии сезира прокуратурата и за упражнявана цензура в радиото от страна на управлението, само че от институцията към момента не са изнесли данни за направена инспекция и резултати от нея.

Причина за този сигнал стана описа на Силвия Велиикова пред медийния регултор по какъв начин ден преди разпореждането за свалянето ѝ от ефир Светослав Костов е разговарял за това с нея в Борисовата градина. Той споделил, че четирима души са звънели, с цел да изискат тя да бъде свалена от ефир, само че не е показал имена. Отрекъл това да са министър председателят Бойко Борисов, основният прокурор Сотир Цатаров, както и единственият претендент за основен прокурор – Иван Гешев. Журналисти от радиото описаха, че настояването било Великова да бъде свалена от ефир " най-малко до избора на Гешев за основен прокурор ".

Прокуратурата е изискала телефонните разпечатки на шефа на БНР, както и на публицисти от радиото, осведоми основният прокурор. Целта е да удостовери или отхвърли версиите, които са дали от една страна генералният шеф Светослав Костов, от друга Силвия Великова и от трета техническият шеф на радиото Пламен Костов. Освен това са изискани записи от камери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР