С единадесет гласа за и шест въздържал се парламентарната комисия

...
С единадесет гласа за и шест въздържал се парламентарната комисия
Коментари Харесай

Вътрешната комисия подкрепи изцяло нов закон за киберсигурността

С единадесет гласа " за " и шест " въздържал се " парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред поддържа Закона за киберсигурност, който бе показан от вицепремиера Томислав Дончев. Той съобщи, че това е първият опит за всеобхватно законодателно решение при киберинциденти.

По думите му планът преследва две цели. От една страна, с него ще се транспонира европейското законодателство. От друга, за пръв път ще се контролират дейностите на операторите на цифрови услуги и други Дончев съобщи, че сегашната законова уредба е разпокъсана, а казусът е сериозен, тъй като при пробив на едно място ще има отражение и в други страни - членки на Европейски Съюз, поради свързаността на администрациите на страните.

Макар планът да се разглеждаше на първо четене, разискване в комисията липсваше, като единствено депутатите от Българска социалистическа партия Красимир Янков и Иван Иванов задаваха въпроси. Янков попита по какъв начин вносителите на плана виждат предварителната защита за обезпечаване на киберсигурност и по какъв начин считат да реализират ограничение на трансграничните злодеяния.

Дончев отговори, че ограниченията са чисто организационни, а действителната предварителна защита е работа на обособените служби и се урежда в други нормативни актове. Той съобщи, че за киберсигурността не става дума за пари, а за доста пари. И се аргументира - технологиите се развиват бързо и нещо, което е работило преди седмица да вземем за пример, през днешния ден може и да не прави никаква работа.

Вицепремиерът добави, че става дума за софтуерна конкуренция сред защитаващите се и атакуващите ги.

Какво планува законопроектът четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР