С дуалното обучение имаме възможност да мотивираме учениците за включване

...
С дуалното обучение имаме възможност да мотивираме учениците за включване
Коментари Харесай

Вълчев: С дуалното обучение имаме възможност да свържем учениците с бизнеса и потребностите на пазара на труда

С дуалното образование имаме опция да мотивираме учениците за включване в системата на професионалното обучение и действително да ги свържем с бизнеса и потребностите на пазара на труда.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Вълчев взе участие в взаимно съвещание на Комисията по образованието и науката, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по труда, обществената и демографската политика, по отношение на напредъка по въвеждане на дуалната система на обучение в българската система на професионално обучение и образование.

Вълчев напомни, че от 2015 година се работи за въвеждането на дуалното обуение по модела на страни с развита система на дуално образование като Германия, Австрия и Швейцария, а през образователната 2015-2016 година започва план ДОМИНО, въз основа на подписано съглашение сред Швейцария и България, представлявана от Министерски съвет, МОН, МТСП и МИ.

С Германия и Австрия нямаме подписано съглашение за реализиране на действия в тази област. Сътрудничеството се осъществяваше с продан на информация и присъединяване в разнообразни семинари и образования. Целта на плана ДОМИНО е не просто навлизането на дуалното обучение в България по швейцарския модел, а поддръжка на страната да създаде собствен личен, съгласуван с историческите и културните обичаи. Резултатите за интервала 2015-2017 г.-са 19 града, 32 учебни заведения, 49 паралелки, 1134 възпитаници и 170 компании.

„ МОН пое уговорката за тази година да даде спомагателни 300 000 лева за стипендии, с цел да се обезпечи във всички професионални гимназии, за които има интерес от бизнеса. Имаме наклонност за разширение. Знаем, че можем да разчитаме единствено краткотрайно на плана ДОМИНО и планираме прехвърлянето на бюджетно финансиране на тази политика. Още тази година сме стартирали с допълващо финансиране “, изясни отрасловият министър.

„ Очакваме финансирането от швейцарска страна да бъде съсредоточено по избрани действия като създаването на образователни проекти и други, само че не и директните действия, а директните разноски, произлизащи от дуалното образование като стипендии на учениците “, сподели Красимир Вълчев.

Той разясни, че в поддръжка на системата за дуално образование са създадени нови образователни проекти и стратегии. „ Стартирали са партньорства сред учебни заведения и предприятия за образуване на дуално образование в професионалните учебни заведения. Създава се потенциал на равнище учебно заведение и предприятия с образованието на учители и наставници на национално равнище с образованието на национални специалисти и екип към дирекция „ Професионално обучение “ към МОН “, уточни министърът на образованието.

Вълчев уточни още, че е реалност, че в последните десетилетия професионалното обучение, е изгубило авторитет като мечтан избор от страна на учениците за продължение на гимназиално обучение.

Имаме уговорката с бюджетната рамка за идващите години да усилваме разноските за професионално обучение и включително за дуална форма на образование, увери още Вълчев.

От своя страна министърът на труда и обществената политика Бисер Петков посочи, че дуалното образование визира два вида деца - над 16 години, които са в просветителната система и над 16 години, които са на пазара на труда./ БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР