С дуалното обучение имаме възможност да мотивираме учениците за включване

...
С дуалното обучение имаме възможност да мотивираме учениците за включване
Коментари Харесай

Вълчев: С дуалното обучение имаме възможност да свържем учениците с бизнеса и потребностите на пазара на труда


С дуалното образование имаме опция да мотивираме учениците за включване в системата на професионалното обучение и действително да ги свържем с бизнеса и потребностите на пазара на труда.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вълчев взе участие в взаимно съвещание на Комисията по образованието и науката, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по труда, обществената и демографската политика, по отношение на напредъка по въвеждане на дуалната система на обучение в българската система на професионално обучение и образование.

Вълчев напомни, че от 2015 година се работи за въвеждането на дуалното обуение по модела на страни с развита система на дуално образование като Германия, Австрия и Швейцария, а през образователната 2015-2016 година започва план ДОМИНО, въз основа на подписано съглашение сред Швейцария и България, представлявана от Министерски съвет, МОН, МТСП и МИ.

С Германия и Австрия нямаме подписано съглашение за реализиране на действия в тази област. Сътрудничеството се осъществяваше с продан на информация и присъединяване в разнообразни семинари и образования. Целта на плана ДОМИНО е не просто навлизането на дуалното обучение в България по швейцарския модел, а поддръжка на страната да създаде собствен личен, съгласуван с историческите и културните обичаи. Резултатите за интервала 2015-2017 г.-са 19 града, 32 учебни заведения, 49 паралелки, 1134 възпитаници и 170 компании.

„ МОН пое уговорката за тази година да даде спомагателни 300 000 лева за стипендии, с цел да се обезпечи във всички професионални гимназии, за които има интерес от бизнеса. Имаме наклонност за разширение. Знаем, че можем да разчитаме единствено краткотрайно на плана ДОМИНО и планираме прехвърлянето на бюджетно финансиране на тази политика. Още тази година сме стартирали с допълващо финансиране “, изясни отрасловият министър.

„ Очакваме финансирането от швейцарска страна да бъде съсредоточено по избрани действия като създаването на образователни проекти и други, само че не и директните действия, а директните разноски, произлизащи от дуалното образование като стипендии на учениците “, сподели Красимир Вълчев.

Той разясни, че в поддръжка на системата за дуално образование са създадени нови образователни проекти и стратегии. „ Стартирали са партньорства сред учебни заведения и предприятия за образуване на дуално образование в професионалните учебни заведения. Създава се потенциал на равнище учебно заведение и предприятия с образованието на учители и наставници на национално равнище с образованието на национални специалисти и екип към дирекция „ Професионално обучение “ към МОН “, уточни министърът на образованието.

Вълчев уточни още, че е реалност, че в последните десетилетия професионалното обучение, е изгубило авторитет като мечтан избор от страна на учениците за продължение на гимназиално обучение.

Имаме уговорката с бюджетната рамка за идващите години да усилваме разноските за професионално обучение и включително за дуална форма на образование, увери още Вълчев.

От своя страна министърът на труда и обществената политика Бисер Петков посочи, че дуалното образование визира два вида деца - над 16 години, които са в просветителната система и над 16 години, които са на пазара на труда.

По отношение на първата група лица уговорките на министерството са за предоставяне позволение за работа. Непълнолетните лица могат да стартират работа единствено след позволение на ГИТ. По данни на ГИТ за 2017 година е имало 7800 броя за искане за започване на работа за лица под 18 години от ГИТ.

6749 броя разрешителни са дадени. Някои от отводите са били свързани с това, че средата за работа, не е била безвредна за работещите.

Председателят на просветителната комисия Милена Дамянова съобщи, че трите комисии одобряват до края на март работна група от МОН, МТСП и МИ да предложи на трите комисии разновидности за законодателни промени, които да решат проблемите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР