С документ за произход, удостоверяващ произхода на храната и нейната

...
С документ за произход, удостоверяващ произхода на храната и нейната
Коментари Харесай

Всяка училищна кифла става с тапия

С документ за генезис, удостоверяващ произхода на храната и нейната сигурност, ще би трябвало да бъдат придружавани всички закуски и други артикули, предлагани в детските заведения, учебните столове и обектите за търговия на дребно на територията им. Това е записано в план на разпоредба, обнародвана за публично разискване, с краен период 7 декември.

Друго значимо изискване, записано в плана на наредбата, е недопускането на децата и учениците да се оферират пресни плодове и зеленчуци, с остатъчни количества пестициди и химични замърсители над оптимално допустимите стойности, а също по този начин и храни, съдържащи, формирани или създадени от генетично модифицирани организми или артикули, обработени с йонизиращи лъчения, отбеелязва Монитор.

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът за дребните би трябвало да са създадени в сходство с БДС 15:2010.

За айряна има особено изискване да е получен при хомогенизацията на българско кисело мляко и питейна вода без прибавяне на готварска сол. За яйцата пък е записано че би трябвало да са от клас „ А “, т. е. за прясна консумация.

На децата и учениците ще се позволява предлагането единствено на краве масло, слънчогледово масло и зехтин

Забранява се предлагането на пържени ядки, а също и на екструдирани храни.

В проектонаредбата е записано още, че стерилизираните артикули от плодове и зеленчуци, предлагани в детските градини и учебните заведения, не би трябвало да съдържат консерванти, оцветители, ароматизанти и подсладители.

Доматено пюре с не по-малко от 22% изсъхнало вещество, като най-малко 80% от сухото вещество е от домати. Лютеницата пък би трябвало да е създадена по браншови стандарт.

Всички доставки на храни в детските градини и учебните заведения ще могат да се вършат единствено от компании, регистрирани по Закона за храните.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР