С дезинформационна кампания Русия се е опитала да навреди на

...
С дезинформационна кампания Русия се е опитала да навреди на
Коментари Харесай

Тайните служби: Лично Путин е одобрил мръсна кампания срещу Байдън


С дезинформационна акция Русия се е пробвала да навреди на Джо Байдън преди президентските избори предходната година, сочи отчет на тайните служби. Иран също се е намесил в предизборната акция, само че с противоположен знак.

Доналд Тръмп и Владимир Путин на срещата на върха в Хелзинки през юли 2018 година

По информация на американските секрети служби, на изборите през ноември Русия се е застъпила за някогашния американски президент Доналд Тръмп и се е пробвала, както и да всее ужас в Съединени американски щати.

Според доклад от офиса на директорката на националното разузнаване Аврил Хайнс, опитът за вмешателство е бил " позволен и сбъднат " персонално от президента Путин и държавното управление в Москва. Още преди началото на президентската акция в Съединени американски щати службите зад океана сигнализираха, че. Тогавашният президент Доналд Тръмп омаловажи заплахата. През 2016 година той беше претендентът, който завоюва от хакерските офанзиви и дезинформационната акция, която беляза месеците преди вота. Сегашният отчет удостоверява опасенията, само че отхвърля да е имало директна интервенция в изборния развой.

Целта: Байдън да бъде дискредитиран
Редакцията предлага
Твърди се, че Русия е разчитала на своите секрети служби, държавни медии, и съдружници в Украйна за реализиране на акция. Една от най-важните тактики на Москва е била да дискредитира Байдън и фамилията му, обвинявайки го в корупция. Руските сътрудници са се свързали целеустремено с американци, които са имали контакти с държавното управление на Тръмп, с цел да изискат започване на следствие против Байдън за неговите и тези на сина му връзки с Украйна.

Имената на съответни персони не са упоменати в отчета, само че ФАЦ напомня, че се е срещал няколко пъти с руснаци и украинци. Сред тях е да вземем за пример украинският политик Андрей Деркач, който в Съединени американски щати преглеждат като съветски сътрудник. През 2019 година Деркач разпространяваше клюки, че Байдън е забъркан в корупция в Украйна. В основата на обвиняванията е фактът, че в интервала 2014-2019 година Доказателства, че в тази си роля той е направил някакви злоупотреби, обаче не бяха открити.

Подкопаване на доверието в американската изборна система

Имало е и опити да бъдат манипулирани както представители на администрацията на Тръмп, по този начин и медии, се споделя още в отчета. През 2020 година Русия е съсредоточила напъните си в дезинформацията, само че - за разлика от изборите през 2016 година - не се пробвала да подкопае непосредствено изборната инфраструктура на Съединени американски щати. Москва е желала да “повлияе на публичното усещане за претендентите в Съединени американски щати ” и да продължи дълготрайната цел – подкопаване на доверието в изборната система на Съединени американски щати и поощряване на публичното разделяне в Америка, написа още в документа.

Русия е разглеждала успеха на Байдън на изборите като “вредна за съветските ползи ”. Като вицепрезидент на Барак Обама, Джо Байдън е подкрепял опозицията на Путин и е осъждал остро съветската експанзия в Крим.

Опити за въздействие и от Иран

От друга страна няма данни за опити и на Китай да повлияе на резултатите от изборите. За разлика да вземем за пример от Иран, който е желал да понижи възможностите за преизбиране на Тръмп и да усили разделянето в американското общество, излиза наяве още от отчета. Макар да не е атакувана директно изборната система, ирански хакери са разпращали имейли на регистрирани демократи от името на крайнодясната група “Горди момчета ”, в които са призовавали да се гласоподава за Тръмп. Целта е била демократите да бъдат стимулирани да гласоподават, а на републиканците да бъдат приписано потреблението на нечестни практики. Акцията е била персонално утвърдена от висшия лидер на Иран Али Хаменей.

Правителствата в Москва, Пекин и Техеран към момента не са взели отношение към обвиняванията, съдържащи се в отчета.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР