С демонстрация в защита на моретата и за спасяването на

...
С демонстрация в защита на моретата и за спасяването на
Коментари Харесай

Демонстрация за моретата и Пирин посрещна екоминистрите от ЕС пред НДК

С проява в отбрана на моретата и за спасяването на Пирин природозащитници посрещнаха косвено европейските министри по околна среда пред НДК при започване на първия ден от неофициалната им среща.

По време на Съвета в София министрите ще разискват като съществени тематики казусът със замърсяването на въздуха, както и интернационалните договаряния за климата. Председател на срещата е министър Нено Димов, който на обяд ще открие първата сесия от събитието " Качество на атмосферния въздух – по-добри решения за по-високо качество на живот ".

Очаква се 19 екоминистри от Европейски Съюз да се включат в полемиките за отбраната на човешкото здраве и околната среда, както и да обсъдят вероятните решения за възстановяване на въздуха и за по-ефективно използване на законодателството на Европейския съюз в региона на околната среда. Предстоящата в края на тази година Конференция на страните по рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменението на климата ще бъде акцент през втория ден от срещата.

 Демонстрация за моретата и Пирин посрещна екоминистрите от Европейски Съюз пред НДК
© Юлия Лазарова

Паралелно с формалното разкриване от българска фондация " Биоразнообразие " връчиха на държавния секретар за околна среда на Швеция Пер Енкуист (Per Ängquist) интернационална петиция в отбрана на моретата и възбрана на несъразмерния улов на риба. Подписката е част от акцията на интернационалните организации Seas At Risk, WeMove.EU и Our Fish.

" Законодателството на Европейския съюз, Морската инструкция и Общата политика по риболовство слагат явен период до 2020 година да се приключи несъразмерния улов на риба и да се защитят моретата, само че все пак страните-членки пренебрегват тези закони, " изясняват еколозите.

Около 17ч. следобяд в региона на НДК природозащитници възнамеряват да проведат обичайния си митинг против застрояването на Пирин и с искане за оставка на министър на околната среда Нено Димов. За тогава беше планувана конференцията с българския екоминистър Нено Димов и комисар по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела. Преди ден от министерство на екологията оповестиха, че конференцията се измества за 15.30 ч. поради " непредвидими условия ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (194)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР