С държавни почести и църковен ритуал българският патриарх Неофит бе

...
С държавни почести и църковен ритуал българският патриарх Неофит бе
Коментари Харесай

Погребаха патриарх Неофит до екзарх Йосиф в храм Света Неделя

С държавни почести и църковен обред българският патриарх Неофит бе заровен през днешния ден следобяд пред митрополитския храм „ Света Неделя “ в непосредствена непосредственост до гроба на българския Екзарх Йосиф I. 

Ковчегът с тялото на патриарха беше пренесен на ръце от гвардейците. Това стана под звуците на погребален марш и камбанен звън.

Преди да бъде заровен митрополитите се помолиха за упокой на неговата душа. Те извършиха „ Вечная памят! “ След това беше изпълнен националният химн. Ковчегът на патриах Неофит беше положен в гроба.

Площадът към „ Света Неделя “ бе изпълнен от стотици миряни, част от тях пристигнаха дружно с литийното шествие, с което тялото на патриарха беше пренесено от храм-паметника „ Свети Александър Невски “, а други пристигнаха напряко там.

Преди това в 9:30 часа в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " бе отслужена заупокойна света литургия.

В катедралата в петък поклонението пред патриарха продължи близо 13 часа, като се извиха дълги опашки от миряни, които желаеха да отдадат последна респект пред него. 

Днес по обед беше и опелото, което беше водено от Вселенския патриарх Вартоломей, дружно с представителите на поместните православни църкви и архиереите на БПЦ, а по-късно тленните остатъци бяха пренесени с литийно шествие до храма " Св. Неделя ". 

От 8 часа бяха отворени и пропускателните пунктове за жители. Те ще могат да влязат от два пункта - на улиците " 11 август " и " 15 ноември ". Хората ще бъдат пропускани след инспекция за сигурност.

В 13:15 часа стартира литийното шествие, което съпровожда патриарх Неофит в последния му път. Освен духовници, доста хора са пристигнали да го изпратят. 

Траурен звън прозвуча от камбанарията на патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Тленните остатъци на патриарха ще бъдат пренесени с лафет от времето на цар Борис Трети - точно с него царят е бил изпратен в последния си земен път.

За разлика от 1943 година, когато лафетът е бил теглен от коне, през днешния ден това прави военна машина.
Руският патриарх не е поканен
" Всички скърбим, това е огромна загуба ". Това съобщи посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова, която дойде в храм-паметника „ Свети Александър Невски “, с цел да отдаде респект на починалия българския патриарх Неофит, съобщи БГНЕС.

„ Патриарх Неофит беше същински духовник! Голям другар на Русия. Нашата черква скърби дружно с българите и българския народ “, съобщи дипломат Митрофанова.

Тя уточни, че патриархът на Русия и цяла Москва Кирил няма да може да участва на погребението на Патриарх Неофит . „ Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и там има общи мероприятия. Ще участва представител на патриарха – митрополит Западноевропейски Нестор. Той към този момент е тук “, заяви Митрофанова.

Руският дипломат дефинира като голяма провокация наличието на украинския нравствен водач Епифайни. „ Това не е просто напрежение, а голяма провокация и по отношение на Българската черква в това число. Това е провокация, тъй като тази черква не е приета от Българската ", уточни тя.
 Vartolomei BGNES Вселенският патриарх Вартоломей; Снимка: БГНЕС " Нищо притеснително "
" Няма нищо притеснително в наличието на представител на Украинската православна черква на опелото. Той ще участва молитвено, само че няма да вземе присъединяване в церемонията, защото Българската православна черква към момента не е признала автокефалията на Украинската православна черква ", съобщи по-късно пред Българска национална телевизия Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

" Българската православна черква умно изчаква да види по-старшите сестри църкви, тъй като в православната има един йерархичен ред. Отделно БПЦ постоянно, видяно обратно, е взимала мъдри решения по въпроси, които касаят общия живот на православните църкви ", уточни митрополит Антоний.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР